MENU
Hírek, információk

Hogyan néz majd ki a jövő ablaküvege?

Hogyan néz majd ki a jövő ablaküvege? Egy amerikai üveggyár kisfilmje igen nagy kariert futott be az interneten. Az alkotás a jövő üvegének alkalmazási lehetőségeit mutatja meg, tiszta és praktikus víziót vázolva fel. Fordulóponthoz érkeztünk a digitális technológiák fejlődésében?

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6Cf7IL_eZ38

Tetszés szerint sötétedő ablak, számítógépmonitorként használható fürdőszobai tükör, kijelző a hűtő ajtaján, interaktív buszmegálló, gyors és stabil kapcsolat a telefon és az íróasztal lapja között... Bármilyen békés és családias hangulatú is a kisfilm, azért inkább emlékeztet sci-fire, mint a valóságra. Van azonban egy kis probléma. Mivel a Corningben állították elő az üveget Edison villanykörtéjéhez, itt kezdődött a tévéképernyők képcsöveinek gyártása, innen indult hódító útjára a Corelle és a Pyrex márka, és a gyár ma is bevételének tíz százalékát költi kutatás-fejlesztésre - a videó nézője kénytelen komolyan venni az ígéreteket.

A filmben bemutatott anyagok jó része már ma is létezik. Ami igazán megdöbbentő, hogy ezen a területen a szoftverek és hardverek vannak lemaradásban: a kisfilmben látható, elektronikai kábelekkel behálózott üveg például már létezik, de ahhoz, hogy az ott látott képi világ megelevenedjen, ahhoz szükséges lenne minden egyes "kijelző" mögé egy kiszolgáló számítógép - szoftver konfiguráció. Sőt: lehetséges a fürdőszobai jelenet megvalósítása is, már ha akad, aki szívesen olvas munkahelyi e-maileket vagy híreket fogmosás közben.
hírek információk
Középpontban a műanyag nyílászárók
Nyílászáró választásakor igényeinknek illetve otthonunk már meglévő arculatának megfelelően választhatunk fa és műanyag nyílászárók közül. Amennyiben nem egy faház tulajdonosai vagyunk, mindenképpen meggondolandó a műanyag nyílászáró beépíttetése, hiszen számos előnnyel rendelkezik fából készült társaihoz képest.
Szláv jövevény az ablak szó?
Napjainkban az ablak szó legalább annyira hétköznapi, mint a nyílászáró, amelyet így nevezünk. Azonban nem volt ez mindig így. Sokáig szláv jövevényszónak tartották a magyar ablak szót, az „oblok” (kerek) kifejezésből.