MENU
Hírek, információk

Hogyan működnek az ablakok, amelyekre vetíteni lehet?

Hogyan működnek az ablakok, amelyekre vetíteni lehet? A modern kor kihívásainak a nyílászáró gyártók és a dizájnerek is igyekeznek megfelelni. Egyre több olyan ablakról és ajtóról hallani, amelyek különleges funkciókkal rendelkeznek.

Az üveg- vagy plexifelületre ragasztható fóliák egészen különleges megoldásokat is lehetővé tesznek. A hátulról vetíthető fóliát például tetszés szerint méretre vagy formára lehet vágni, a rávetített kép pedig csak a fólia körvonalain belül jelenik meg - mint például annál az angliai kávézónál, amelynek kirakatában egy kávéscsésze alakú vetített felület hívogatta a vendégeket. De nem kevésbé látványos az ilyen vetítés a mennyezetbe rejtett projektorral a belső térben sem, hiszen a képek akár egy üvegtiszta plexifelület közepén is megjelenhetnek, ami a tévéképernyőkhöz képest összehasonlíthatatlanul elegánsabb megoldás. A technológia alkalmazásának talán legizgalmasabb területét az interaktív felületek kínálják - a fóliázott felületbe épített érzékelővel ugyanis akár több négyzetmétert is érintőképernyővé lehet változtatni. Ez lenne a jövő kirakata? Ha a kisfilmnek igaza van, innen már csak egy lépés, hogy a kirakat felismerjen és azonosítson minket korábbi vásárlásaink alapján, és személyre szabott ajánlatokkal bombázzon. A fentiek alapján voltaképp már ma lehetséges lenne, hogy interaktív, perszonalizált felületekkel találkozzunk, a lakásban és az utcákon egyaránt. A dolognak igazából az ár sem áll az útjában, mivel egy nagyobb méretű vetített felület kialakításának költsége bőven alatta marad egy hasonló nagyságú LCD-képernyős felület árának - mondja Nyéki Zsolt. A piac egyelőre nem fedezte fel a technológia lehetőségeit, hamarosan azonban lehetséges, hogy nevünkön szólít majd a kirakat, és borotválkozás közben céges levelezést bonyolítunk a tükrön.
hírek információk
Milyen nyílászárót válasszak? 4. rész
Sorozatunkban nem maradhat el a mostanában oly nagy népszerűségnek örvendő hőszigetelés és napvédelem. Nézzük meg, hogy az ajtóknál és az ablakoknál mire kell figyelnünk.
A megfelelő bejárati ajtó kiválasztása
A bejárati ajtók megfelelő kiválasztása sok esetben bonyolultabb feladat, mint a beltéri nyílászáróké. Ha valóban tökéletes megoldást szeretnénk, aprólékosan meg kell terveznünk a kiegészítőket is. A vasalatok és az üvegezés nagymértékben hozzájárul a bejárati ajtó teljes összképéhez, és esztétikai hatásához.