MENU
Hírek, információk

Nyílászárók - hőszigetelés mesterfokon

Nyílászárók -  hőszigetelés mesterfokon A kérdésre, hogy szeret-e Ön huzatos, át nem melegedő lakásban élni, közvélemény-kutatás nélkül is nyilvánvaló a válasz, hogy nemet válaszolnánk. Nemcsak árnyékolástechnikai eszköz megválasztásakor, hanem már az alapnál, a nyílászáró beszerelése előtt érdemes elgondolkodni, milyen nyílászárót is részesítünk előnyben.

Eleink házában (gyermekkori emlékeket előhívva Nagyszüleinknél) még megszokott volt a kétablakos megoldás, majd védelemként egy külső árnyékoló. A kialakítás hiányossága a külön nyíló ablaküvegek között elhelyezkedő rés. A beltér felől egy hideg téli napon az ablakot kinyitva ugyan nyilvánvaló volt, hogy egyértelműen kívül reked a hideg egy része, de a mai megoldásokat látva Nagyszüleink sem maradtak volna a korabeli megoldásoknál.

A mai nyílászárók legszembetűnőbb sajátossága elődeihez képest, hogy a két ablakos megoldás két üvegre redukálódott, így a köztük lévő légrés saját kezűleg nem megközelíthető. Ennek nagy előnye, hogy határozottan nagyobb hőszigetelésről beszélhetünk ez esetben. Mely tényezőknek köszönhetjük pontosan a komfortérzet ezen emelkedését?

Azáltal, hogy a két üveglap egyszerre nyitható, a belső és a külső üveglap között gáz feltöltése vált lehetségessé. A mai modelleket kripton- vagy argongázzal töltik fel.

Szintén fontos változás az üveglapok között elhelyezett tömítés minőségének változása. A mai tömítőanyagok már megakadályozzák a külső levegő behatolását és a korábban sok bosszúságot okozó pára lecsapódását is.

Szívet melengető a nosztalgia, de ha felmerül a választás nagyszüleink korabeli nyílászáró és a jelenleg piacon lévő között, a kérdés hamar eldöntetik.
hírek információk
Ólommentes műanyag ablakok
Ez idő szerint a piacon járatos műanyag ablakprofiloknál többségében ólomstabilizátorokat alkalmaznak. A hozzákevert ólomfoszfátok szilárdan kötődnek a PVC térhálójában és jelentős részük van ennek az alapanyagnak az ismert jó tulajdonságaiban.
Az ajtók, ablakok alapanyagai
A borovi fenyőként emlegetett, ajtó és ablakgyártásban előszeretettel használt erdei fenyő kedvező körülmények között 20-35 m magasra is megnő. A hatalmas fát szívesen használják az asztalosok, hiszen kiválóan megmunkálható, és magas gyantatartalma miatt igen tartós is.