MENU
Hírek, információk

Fogjuk be a nap melegét!

Fogjuk be a nap melegét! Energiamegtakarítást nem csak azzal érhetünk el, hogy a benti meleget nem engedjük ki, hanem azzal is, hogy a napsugarak hőenergiájából minél többet beengedünk a lakásba. A beengedett napenergia arányát kis g-vel jelölik — minél nagyobb ez az érték, annál jobb, hiszen annál több meleget nyerünk az ablakon át.

A kétrétegű ablaküvegek a napenergia több mint 60 százalékát engedik be a lakásba (például g = 0,63), a háromrétegűek viszont - az üvegréteg miatt — kevesebbet, jellemzően legfeljebb 50%-ot. A fejlesztőknek a jobb szigetelés-kevesebb bebocsátott energia ellentmondását új termékekkel, a különleges háromrétegű üveg kifejlesztésével sikerült feloldaniuk. A napenergia bebocsátása függ ugyanis az ablaküveg lágyfémbevonatától (ma már nem készül korszerű ablak ilyen bevonat nélkül). A legújabb üvegek lágyfém-bevonatának összetétele és alkalmazott technológiája olyan, hogy az üveg annak ellenére, hogy háromrétegű, és ennek megfelelően alig enged ki meleget, a nap melegének mintegy 61-62%-át engedi be. Ez pedig azt eredményezi, hogy megfelelő tájolással és méretben, ezzel az üveggel egy ablak energiamérlege akár pozitív is lehet, azaz több energiát nyerünk rajta, mint amennyit veszítünk.
hírek információk
Ólommentes műanyag ablakok
Ez idő szerint a piacon járatos műanyag ablakprofiloknál többségében ólomstabilizátorokat alkalmaznak. A hozzákevert ólomfoszfátok szilárdan kötődnek a PVC térhálójában és jelentős részük van ennek az alapanyagnak az ismert jó tulajdonságaiban.