MENU
Hírek, információk

Nyílászáró fából - de milyet?

Nyílászáró fából - de milyet? Lakásunk kiegészítőihez talán eszünkbe sem jutna nyílászáróinkat sorolni, holott egy, a házunkhoz illő fa nyílászáró igenis nagy mértékben képes természetességet, otthonosságot képviselni az összképben. Milyen a tökéletes fa nyílászáró? Milyet álmodjunk meg?

A legfontosabb, mint minden nyílászáró esetében az időtállóság, érdemes tehát rászánni időnket a piac feltérképezésére. Alapanyag tekintetében nincs hiány, találkozunk borovi-, luc,- vörös-, tölgyfából készült modellekkel, és mindemellett a trópusi változatok is képviseltetik magukat, mint pl. a meranti vagy az eukaliptusz. Néhány tulajdonságukat tekintve ezek a fafajták eltérnek egymástól, néhány gondolat következzék tehát erről.

Borovi fenyőt alapanyagként csak felületkezeletlen változatban szerelnek be, ugyanis ezen fafajta magas gyantatartalma miatt a kezelésnek ellenáll. Felületkezelés esetén hő hatására a már elkészített felületkezeléstől megszabadulna, kiszáradva pedig szomorúan konstatálhatnánk a keletkező berepedéseket.
 
Luc esetében a fenti problémával nem kell számolni, a felületkezelés tökéletesen megmarad.

Az említett trópusi alapanyagú nyílászárók pedig kiválóak a pára és a nedvesség –mint egy ajtó, ablak esetében nemkívánatos jelenség – kezelésében.
hírek információk
Nyílászárók - hosszú távú védelem
Általános fogyasztás orientált szemléletünket tekintve kivételt képeznek tartós használati cikkeink, amelynek egyik legterjedelmesebb megnyilvánulása saját otthonunk.
Felújított ajtók
Kétségtelen, hogy az ajtók felújításának legkényelmesebb, ám riasztóan költséges módja az ajtócsere. Ha viszont az ajtólap csak jellegtelen, akkor némi plusz munkával olcsóbban is átformálhatjuk a felületüket. Ehhez nem kell más, mint idomosra mart lécek, és esetleg - igényeinktől függően - nemes furnérral borított farostlemez tábla. Ez azonban csak abban az esetben lehetséges, ha a fehérre mázolt ajtólapot natúrszínűre szeretnénk változtatni.