MENU
Hírek, információk

Az újgenerációs tetőtéri ablak

Az újgenerációs tetőtéri ablak A múlt heti cikkünkben bemutatott passzívház méltó kiegészítői a tetőtéri ablakok, amelyekről essen itt most néhány szó.

A fejlesztések természetesen a nyílászárók ezen fajtáját sem kerülték el, így ma már a teljes komfortérzet megvalósítására a gyártók a legkorszerűbb felnyíló-billenő tetőtéri ablakokat is felsorakoztatják kínálatukban. A három fokozatú beállítást a tokba kétoldalt beépített rugószerkezet biztosítja, aminek köszönhetően akár 5, 15 vagy 30 fokban is billenthető az ablak. A praktikumot szolgálandó a nyitás továbbá nem befelé, hanem kifelé és felfelé irányban történik, tehát lakterünkből egyrészt egy milliméternyi hely sem kerül felhasználásra, másrészt a kilátásunk továbbra is tökéletes marad. Különösen nagy előny ez egy tetőtér esetén, ami amúgy sem tágasságáról nevezetes. Nyíljon tehát a tér lakberendezési kedvünknek is, válassza a tetőtéri ablakok új generációját!
hírek információk
Fogjuk be a nap melegét!
Energiamegtakarítást nem csak azzal érhetünk el, hogy a benti meleget nem engedjük ki, hanem azzal is, hogy a napsugarak hőenergiájából minél többet beengedünk a lakásba. A beengedett napenergia arányát kis g-vel jelölik — minél nagyobb ez az érték, annál jobb, hiszen annál több meleget nyerünk az ablakon át.
Szláv jövevény az ablak szó?
Napjainkban az ablak szó legalább annyira hétköznapi, mint a nyílászáró, amelyet így nevezünk. Azonban nem volt ez mindig így. Sokáig szláv jövevényszónak tartották a magyar ablak szót, az „oblok” (kerek) kifejezésből.