MENU
Hírek, információk

Az ajtó szó jelentése

Az ajtó szó jelentése Az ajtó szavunk egyértelműen mögöttes tartalommal lett felruházva az évszázadok, évezredek során. Az emberi fejlődéstörténet és a kultúra alakulása során megfigyelhető, hogy földrajzilag egészen távol élő népek esetén is sok esetben megegyeznek ezek a szavak.

Az ajtó szimbolizálja az átjárást két állapot, két világ között, az ismert és az ismeretlen, a fény és a sötétség, a gazdagság és a szegénység között: az ajtó rejtélyre nyílik. Dinamikus és pszichológiai értéke is van; mivel nemcsak utat mutat, hanem felhív minket, hogy átlépjük. Az ajtó egy másik világ felé vezető utazásra hív, szimbolikus értelmezésben leggyakrabban a profán területéről a szakráliséra. (Ilyenek például a katedrálisok kapui, a hindu toranák, a khmer templomok vagy városok kapui, vagy a japán torik.)

Az ajtó sok esetben szimbolizálja a beengedést, illetve behatolást az életterünkbe, a belső világunk határait, a szájat, és a nyitottság mértékét.
hírek információk
Biztonsági ajtók
Nyáron lakásunkat, télen a hétvégi házunkat féltjük a betörőktől. Megfelelő mechanikai védelemmel jelentősen megnehezíthetjük a nem kívánatos vendégek dolgát, jobb esetben egészen a rendőrség kiérkezéséig. Cikkünkben a biztonsági ajtókkal szemben támasztott követelményekről szólunk.
Ablakok követelményei
Az építési célú termékek forgalombahozatalának, megfelelőségigazolásának általános szabályait az Európai Unióban már régóta az Építési Termék Irányelv [1], Magyarországon az Építési Törvény [2] és végrehajtási rendelete [3] szabályozza. A termékkörre eddig a rendelet és az Európai Bizottság határozata [4] állapította meg a forgalombahozatalhoz szükséges szabályokat és adott iránymutatást konkrét eljárásokra. Alapelv azonban, hogy a termékek tulajdonságait vizsgálatokkal igazolni kell. A nyílászárókra vonatkozó előírásokat eddig magyar követelményszabványok [5] tartalmazták. A külső homlokzati ablakok, erkélyajtók, tetőablakok és bejárati ajtók megfelelőségigazolásának alapja a jövőben egy 2006-ban megjelent európai termékszabvány lesz [6], mely - egy átmeneti időszak letelte után - 2010. január 31-ét követően a termékek CE-jelölésének a műszaki alapját képezi. A megfelelőség igazolását ekkor a szállító megfelelőségi nyilatkozata és a terméken elhelyezett CE-jelölés képezi. A termékszabvány a homlokzati szerkezeteket érő hatások alapján 23 termékjellemzőt sorol fel. Ezek közül elsőként a zárás pontosságával, a szigetelőképességgel összefüggésben lévő, a levegő átjutásának mértékét jellemző értékek műszaki kategóriáját tesszük vizsgálat tárgyává.