MENU
Hírek, információk

Ajtók ablakok - Borovi fenyőből

Ajtók ablakok - Borovi fenyőből Az ablakok és ajtók, valamint bútorok igen kedvelt alapanyaga a borovi fenyő valójában hagyományos erdei fenyő. Kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen földrajzilag rengeteg helyen elterjedt, és az egyik legellenállóbb és legigénytelenebb fenyő, mégis a legalkalmasabb a nyílászárók gyártására.

Ez a fajta, a többi fenyőhöz hasonlóan az északi flórabirodalomban honos. Az ablak és ajtógyártásra használt fajta a fenyő nemzetség legelterjedtebb faja: Spanyolországtól Kelet-Szibériáig több mint egymillió négyzetkilométeren nő. A fajta az eurázsiai-boreális flóraterület három domináns fenyőjének egyike (a luc és a vörösfenyő mellett).

A feltehetően Kelet-Ázsiából származó faj már a földtörténeti harmadkorban meghódította Európát. Akkor még nem készítettek belőle ajtókat és ablakokat, de előszeretettel használták már évszázadokkal ezelőtt is. A faj elterjedési területe a jégkorszakban a felmelegedések és lehűlések hatására többször is jelentősen eltolódott észak-déli irányban. Déli határvidéke mára erősen feldarabolódott.

Magyarországon nem őshonos, ám értékes, védett fajokban gazdag erdeifenyvesek találhatóak a Délnyugat-Dunántúlon.
hírek információk
Ablakeret
Nem is sejtenénk, hány féle ablakkeret létezik a világon. Lehet sámbrános, állhat guaderozásból, és akkor még nem szóltunk a pilléres, oszlopos és párkányos változatokról.
Ólommentes műanyag ablakok
Ez idő szerint a piacon járatos műanyag ablakprofiloknál többségében ólomstabilizátorokat alkalmaznak. A hozzákevert ólomfoszfátok szilárdan kötődnek a PVC térhálójában és jelentős részük van ennek az alapanyagnak az ismert jó tulajdonságaiban.