MENU
Hírek, információk

Ajtók ablakok - Borovi fenyőből

Ajtók ablakok - Borovi fenyőből Az ablakok és ajtók, valamint bútorok igen kedvelt alapanyaga a borovi fenyő valójában hagyományos erdei fenyő. Kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen földrajzilag rengeteg helyen elterjedt, és az egyik legellenállóbb és legigénytelenebb fenyő, mégis a legalkalmasabb a nyílászárók gyártására.

Ez a fajta, a többi fenyőhöz hasonlóan az északi flórabirodalomban honos. Az ablak és ajtógyártásra használt fajta a fenyő nemzetség legelterjedtebb faja: Spanyolországtól Kelet-Szibériáig több mint egymillió négyzetkilométeren nő. A fajta az eurázsiai-boreális flóraterület három domináns fenyőjének egyike (a luc és a vörösfenyő mellett).

A feltehetően Kelet-Ázsiából származó faj már a földtörténeti harmadkorban meghódította Európát. Akkor még nem készítettek belőle ajtókat és ablakokat, de előszeretettel használták már évszázadokkal ezelőtt is. A faj elterjedési területe a jégkorszakban a felmelegedések és lehűlések hatására többször is jelentősen eltolódott észak-déli irányban. Déli határvidéke mára erősen feldarabolódott.

Magyarországon nem őshonos, ám értékes, védett fajokban gazdag erdeifenyvesek találhatóak a Délnyugat-Dunántúlon.
hírek információk
Ajtók ablakok - Borovi fenyőből
Az ablakok és ajtók, valamint bútorok igen kedvelt alapanyaga a borovi fenyő valójában hagyományos erdei fenyő. Kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen földrajzilag rengeteg helyen elterjedt, és az egyik legellenállóbb és legigénytelenebb fenyő, mégis a legalkalmasabb a nyílászárók gyártására.
A nyílászárókról dióhéjban
Amikor egy ház otthonná válik a lakók keze nyomán, kevesen gondolnak a nyílászárókra, hiszen azok a kész épület részét képezik, nem pedig a lakberendezés első bázisát. Pedig egy tökéletesen megválasztott ablak, egy jól eltalált ajtó vagy éppen egy biztonságot sugárzó bejárat mind-mind egy fantasztikus stílus kiegészítő elemei lehetnek.