MENU
Hírek, információk

Betekintés a nyílászárókon

Betekintés a nyílászárókon Az ablak egy lyuk a falon, ez egyértelmű. Abba viszont már kevesebben szoktak belegondolni, hogy leginkább az ablakok formáján és elrendezésén múlik a ház külseje, szépsége. Nem véletlen tehát, hogy az ablakok igen beszédes nyilvánításai az egyes építészeti stílusoknak.

Az ablak rendesen négyszögletes, felső oldala, boltozata gyakran vagy egészen félkörű, vagy ívrészekből különféleképp összetett. Vannak egészen kerek és sokszögű ablakok is.

Az azonban minden ablakra igaz, hogy két része van, mégpedig a falnyílás és építészeti kiképzése, valamint a falnyílásban elhelyezett szerkezet.

Az ablaknyílásba kőtokot s ebbe fa-ablaktokot helyeznek. Ma már rendesen csak fából való tokot alkalmaznak a tégla- vagy vasbetonfal nyílásaiba. A tokban vannak a mozgatható ablakszárnyak. Ezek vagy vízszintes, vagy függélyes tengely körül forognak, vagy pedig a szárnyak síkjában eltolhatók (tolós ablak).

Régi ablakoknál és újabb, széles ablakoknál az alsó és felső részt függélyes középszárral egyenlő széles részekre osztják. Az így elkészített tokot ablakkeresztnek hívják. A rendes szélességű ablak szerkezeteknél manapság nem alkalmaznak középszárt, ezt az ablakszárnyak ütközőléce pótolja.
hírek információk
Nyílászárók - hőszigetelés mesterfokon
A kérdésre, hogy szeret-e Ön huzatos, át nem melegedő lakásban élni, közvélemény-kutatás nélkül is nyilvánvaló a válasz, hogy nemet válaszolnánk. Nemcsak árnyékolástechnikai eszköz megválasztásakor, hanem már az alapnál, a nyílászáró beszerelése előtt érdemes elgondolkodni, milyen nyílászárót is részesítünk előnyben.
Nyílászáró stílusok
Az épületek nyílásait le kellett zárni. Ez az építészet fejlődése során sok fejtörést okozott a tervezőknek, hiszen közben biztosítani kellett azt is, hogy a világosság bejusson a szobákba.Így alakultak ki a nyílászáró stílusok.