MENU
Hírek, információk

Modern idők – nem luxus a profi ablak

Modern idők – nem luxus a profi ablak Ahhoz, hogy kiválaszthassuk a helységnek megfelelő ablakokat, ajtókat hosszas egyeztetésre van szükség a tervezővel, és nekünk sem árt tisztában lenni néhány alapvető dologgal.

Talán mindenki emlékszik a klasszikus, régi, minden háznál használt dupla ablakokra. A korszerűtlen szigetelés mellett azoknak az üvege is igen vékony volt, épp azért volt szükség hidegebb téli napokon arra, hogy a két ablaktábla közé párnákat tegyenek.

Szerencsére ez már a múlt. A mai, minden igényt kielégítő nyílászárók speciális, dupla üveggel készülnek, melyek közét erre a célra kifejlesztett gázt pumpálnak. Így nemcsak a hő, hanem a hangszigetelésük is szinte tökéletes lesz.

Azonban immár a modern ablakokból sem csak a hagyományos, esetleg bukóra is állítható típusok léteznek. Immár az ablak lehet – működése szerint - felnyíló, forgó, bukó, emelkedő, billenő, teleszkópszerűen, ill. harmonikaszerűen működő toló vagy akár függőleges irányban eltolható. A modern technika lehetőséget nyújt arra, hogy egészen speciálisan működő, nyitható és zárható ablakokat készíthessenek.

A tok és a szárnyak anyaga lehet merev, strapabíró műanyag, korszerűen kezelt, a hőingadozásnak és az időjárásnak, valamint az erős napsütésnek ellenálló fa, vagy fém.

A hő- és hangszigetelés többrétegű üvegezéssel, hőhídmegszakítással, rugalmas légzáró ütközéssel; a lég- és a vízzárás elasztikus tömítésű hézagkialakítással; a szellőzés különleges szellőzőnyílások létrehozásával történik, így maximálisan megbízható.

A nagy választékban kapható ablakok lehetőséget nyújtanak arra, hogy az épület, vagy lakás minden pontján az oda illő, és az adott helyen legjobban funkcionáló nyílászárók működjenek. Ez egyre inkább nem speciális extraként jelenik meg az építőiparban, hanem szinte már – az új építésű házaknál legalábbis - minden esetben alapvető követelmény.
hírek információk
Mit tegyünk az ablakok torzulása ellen?
Ha ma egy vásárló ablakot keres, a lényeg az ő szempontjából elsősorban az ablak esztétikai megjelenése. A tervezővel, építtetővel konzultálva merülnek fel technikai kérdések: vagyis, hogy milyen hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal bír az adott nyílászáró.
Műanyag, vagy alumínium párkányt érdemes vásárolni?
A válasz elsősorban attól függ, hogy milyen nyílászárókkal rendelkezik az adott homlokzati rész. Műanyag nyílászárókhoz leginkább a műanyag párkányokat ajánljuk, míg az alumínium párkány szinte minden típushoz megfelelő lehet. A tisztánlátás kedvéért nézzük, milyen tulajdonságokkal bírnak a műanyag-, és milyenekkel az alumínium párkányok.