MENU
Hírek, információk

Hőszigetelt ajtó

Hőszigetelt ajtó Ajtó vásárlása esetén a konkrét ajtó kiválasztása csak egy részlete a teljes folyamatnak. Ha nem akarunk csalódni a választott termékben, fontos tájékozódni magáról a termékcsoportról, a választási szempontokról. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani Önnek!

AJTÓ

A bejárati ajtó védelmi szerepéről - biztonsági ajtó
Részleges és teljes mechanikai védelmet nyújtó zárakat különböztetünk meg, ahol a magasabb kategóriába eső ajtó fokozott biztonsági követelményeknek felel meg. A zárást, reteszelést a bevésőzár biztosítja, amelyet az ajtólapba helyeznek.
Legáltalánosabb az 5 csapos hengerzárbetét, amely szintén különböző biztonsági fokozatokban áll rendelkezésre. Szabvány szerinti osztályozásuk (1-5) meghatározza az ajtó támadásnak való ellenállási szintjét. A 3-4 osztályba sorolt zárbetétek közepes biztonsági szintűnek tekinthetők: fúrással, maghúzással, manipulációs nyitással való támadás ellen nyújtanak megbízható védelmet. Az 5. szinten fent említetteken kívül a zártörésnek is ellenállnak, ezáltal teljes körű mechanikai védelmet biztosítva.

A kulcs szerepe alapvető a zár biztonsága szempontjából. A kulcs típusa önmagában is biztonsági szintet jelez: nem sokat várunk a tollas kulcsoktól, viszont a fogazott kulcsok már egyfajta garanciát jelentenek. Viszonylag újabban jelentek meg a hengerzárbetéteket nyitó lapon fúrt kulcsok, amelyek tovább emelik a velük ellátott ajtó biztonsági szintjét. A kulcsok másolhatóságának korlátozása tovább csökkenti illetéktelen behatolás veszélyét: a csak a kijelölt helyen, csak kódkártyával másolható kulcsok esetében pontosan nyomon követhető, kik jogosultak annak használatára.

Bejárati ajtók hőszigetelése - küszöbök:

A bejárati ajtó a homlokzaton helyezkedik el, illetve zárt, de nem fűtött lépcsőházba kerül beépítésre. Ennek megfelelően a ma gyártott bejárati ajtóknak minden tekintetben meg kell felelniük azon épületfizikai követelményeknek (légzárás, vízzárás, hanggátlás, hőszigetelés, szélállóság) amelyeket ablakoktól is elvárunk. Ezen túl még a gyakori igénybevétel és a betörésgátlás is fontos elvárás a bejárati ajtókkal szemben.

Fa ajtó esetén a lapszerkezet háromszoros, illetve kétszeres ütközéssel készül. Háromszoros ütközés esetén az ablakgyártásban alkalmazott profilkiképzés középső légzáró tömítéssel készül. Kétszeres ütközés esetén a tömítés a tokban, vagy az ütközőperemben helyezkedik el. A tömítések biztosítják az ajtó jó légzárását és hangszigetelését.
A bejárati ajtó lapszerkezete lehet lemezelt, illetve keretszerkezetű. Az ajtólap szokásos kész vastagsága 56-73 mm-ig terjed. Ezek a szerkezeti méretek a kellő hőszigetelés, a hanggátlás és a betörésgátlás miatt szükségesek.

Fa lemezelt lapszerkezet esetén a fa vakkeret kitöltése lécbetéttel, könnyített, vagy üreges forgácslappal történik. A lemezborítás vízálló rétegelt, vagy farostlemez, színfurnér borítással készülhet. A vetemedések és a folyamatos páraáramlás elkerülése érdekében mindkét oldalon párazáró réteget építenek be. Ez párazáró fólia, vagy alumínium fólia beragasztásával készülő rétegelt lemez lehet. Az éleket nemesfa élléccel borítják. A lemezelt ajtólap tömör, vagy különféle kivágással üvegezett és betétezett is lehet. A tömör lemezelt ajtólapra díszítő rátétek (éllécezett lap, vagy léc rátétek) helyezhetők el, illetve díszítő marásokkal lehet esztétikusabbá tenni őket.

A keretszerkezetű ajtólapokat álló és vízszintes alkatrészekből állítják össze, mely betétezhetők, vagy üvegezhetőek is. A keret alkatrészek szélessége 110-160 mm. A keretszerkezetű ajtók fa, PVC és fém alapanyagból is készülhetnek. A keretkötések fa alapanyag esetén erős, kettős ollós csapozással, vagy nagy átmérőjű köldökcsapozással, PVC alapanyag esetén sarokhegesztéssel, merevítő betéttel készülhetnek. Az ajtólapokba osztók, különféle üvegezések, vagy betétezések kerülhetnek. A betéteknek a kellő hőszigetelési képesség biztosítása céljából megfelelő vastagságúnak kell lenniük.
Fa ajtók esetében a betét szélesség-toldott tömör lap, vagy rétegelt lemezek közötti hőszigetelő anyagból készül (pl. kemény PUR hab lemez), PVC szerkezeteknél hőszigetelő betétet építenek be. Nagyobb betörésgátlási igény esetén a betétekbe felvágás elleni acél lemezbetét is építhető.

Üvegezésként a bejárati ajtókba hőszigetelő üvegeket építenek be, a legigényesebb típusokba akár megnövelt hőszigeteléssel is.

A bejárati ajtó tok alsó küszöbrésze általában tömör keményfa, vagy gyakrabban fém küszöb. A fém küszöbök hőszigetelt alumínium szelvények, ill. egyedi alumínium profilok, melyek a tokokhoz csavarozással vannak rögzítve. A műanyag betét a belső oldalon megelőzi a páralecsapódást, az esetleges jegesedést, és a hőveszteséget. Felületük eloxált, ellenáll a normál használat során jelentkező kopásnak. Az egyszerű fa küszöbök főleg abban az esetben nem megfelelőek, ha az ajtó a külső oldalon csapadékot kap, ebben az esetben vetemedhet és korhadhat. A hőszigetelés nélküli fém küszöbprofilok alkalmazásakor gyakori a páralecsapódás és várható a jegesedés is. A fém küszöbök készülhetnek felújításokhoz alacsony, 20 mm-es magassággal, ill. új építésekhez 40-60 mm-es magassággal. A fém küszöbök legújabb típusai már nemcsak hőszigeteltek, hanem hőhídmentesek is, ezeknél a teljes szelvény belső fele jó hőszigetelésű műanyag, melyek hőszigetelése a legjobb. Alul ugyan csak egyszeres ütközés készül, de a tömítési sík körben folyamatos, a jó légzárás érdekében. A légzárási képesség növelhető egy második tömítéssel, amely alul a szárnyba építhető be.

A kétszárnyú bejárati ajtó azonos, vagy aszimmetrikus szárnyszélességekkel készül. Esetükben az álló szárny alul nehéz kivitelű tolózárakkal, peremreteszekkel van rögzítve a küszöbre, vagy a burkolatba, felül pedig a tok felsőbe.
hírek információk
Felújított ajtók
Kétségtelen, hogy az ajtók felújításának legkényelmesebb, ám riasztóan költséges módja az ajtócsere. Ha viszont az ajtólap csak jellegtelen, akkor némi plusz munkával olcsóbban is átformálhatjuk a felületüket. Ehhez nem kell más, mint idomosra mart lécek, és esetleg - igényeinktől függően - nemes furnérral borított farostlemez tábla. Ez azonban csak abban az esetben lehetséges, ha a fehérre mázolt ajtólapot natúrszínűre szeretnénk változtatni.
Milyen ablakot válasszak?
Gyakran van, hogy egyértelművé válik számunkra, hogy a régi ablakokat muszáj kicserélni, de még koránt sem vagyunk benne biztosak, hogy milyen típust válasszunk az új és modern ablakok kínálatából. Az ablakok típusait két fő szempont határozza meg: a keretek alapanyagai és szerkezete és az ablaküveg típusa, minősége.