MENU
Hírek, információk

Hőszigetelt ajtó

Hőszigetelt ajtó Ajtó vásárlása esetén a konkrét ajtó kiválasztása csak egy részlete a teljes folyamatnak. Ha nem akarunk csalódni a választott termékben, fontos tájékozódni magáról a termékcsoportról, a választási szempontokról. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani Önnek!

AJTÓ

A bejárati ajtó védelmi szerepéről - biztonsági ajtó
Részleges és teljes mechanikai védelmet nyújtó zárakat különböztetünk meg, ahol a magasabb kategóriába eső ajtó fokozott biztonsági követelményeknek felel meg. A zárást, reteszelést a bevésőzár biztosítja, amelyet az ajtólapba helyeznek.
Legáltalánosabb az 5 csapos hengerzárbetét, amely szintén különböző biztonsági fokozatokban áll rendelkezésre. Szabvány szerinti osztályozásuk (1-5) meghatározza az ajtó támadásnak való ellenállási szintjét. A 3-4 osztályba sorolt zárbetétek közepes biztonsági szintűnek tekinthetők: fúrással, maghúzással, manipulációs nyitással való támadás ellen nyújtanak megbízható védelmet. Az 5. szinten fent említetteken kívül a zártörésnek is ellenállnak, ezáltal teljes körű mechanikai védelmet biztosítva.

A kulcs szerepe alapvető a zár biztonsága szempontjából. A kulcs típusa önmagában is biztonsági szintet jelez: nem sokat várunk a tollas kulcsoktól, viszont a fogazott kulcsok már egyfajta garanciát jelentenek. Viszonylag újabban jelentek meg a hengerzárbetéteket nyitó lapon fúrt kulcsok, amelyek tovább emelik a velük ellátott ajtó biztonsági szintjét. A kulcsok másolhatóságának korlátozása tovább csökkenti illetéktelen behatolás veszélyét: a csak a kijelölt helyen, csak kódkártyával másolható kulcsok esetében pontosan nyomon követhető, kik jogosultak annak használatára.

Bejárati ajtók hőszigetelése - küszöbök:

A bejárati ajtó a homlokzaton helyezkedik el, illetve zárt, de nem fűtött lépcsőházba kerül beépítésre. Ennek megfelelően a ma gyártott bejárati ajtóknak minden tekintetben meg kell felelniük azon épületfizikai követelményeknek (légzárás, vízzárás, hanggátlás, hőszigetelés, szélállóság) amelyeket ablakoktól is elvárunk. Ezen túl még a gyakori igénybevétel és a betörésgátlás is fontos elvárás a bejárati ajtókkal szemben.

Fa ajtó esetén a lapszerkezet háromszoros, illetve kétszeres ütközéssel készül. Háromszoros ütközés esetén az ablakgyártásban alkalmazott profilkiképzés középső légzáró tömítéssel készül. Kétszeres ütközés esetén a tömítés a tokban, vagy az ütközőperemben helyezkedik el. A tömítések biztosítják az ajtó jó légzárását és hangszigetelését.
A bejárati ajtó lapszerkezete lehet lemezelt, illetve keretszerkezetű. Az ajtólap szokásos kész vastagsága 56-73 mm-ig terjed. Ezek a szerkezeti méretek a kellő hőszigetelés, a hanggátlás és a betörésgátlás miatt szükségesek.

Fa lemezelt lapszerkezet esetén a fa vakkeret kitöltése lécbetéttel, könnyített, vagy üreges forgácslappal történik. A lemezborítás vízálló rétegelt, vagy farostlemez, színfurnér borítással készülhet. A vetemedések és a folyamatos páraáramlás elkerülése érdekében mindkét oldalon párazáró réteget építenek be. Ez párazáró fólia, vagy alumínium fólia beragasztásával készülő rétegelt lemez lehet. Az éleket nemesfa élléccel borítják. A lemezelt ajtólap tömör, vagy különféle kivágással üvegezett és betétezett is lehet. A tömör lemezelt ajtólapra díszítő rátétek (éllécezett lap, vagy léc rátétek) helyezhetők el, illetve díszítő marásokkal lehet esztétikusabbá tenni őket.

A keretszerkezetű ajtólapokat álló és vízszintes alkatrészekből állítják össze, mely betétezhetők, vagy üvegezhetőek is. A keret alkatrészek szélessége 110-160 mm. A keretszerkezetű ajtók fa, PVC és fém alapanyagból is készülhetnek. A keretkötések fa alapanyag esetén erős, kettős ollós csapozással, vagy nagy átmérőjű köldökcsapozással, PVC alapanyag esetén sarokhegesztéssel, merevítő betéttel készülhetnek. Az ajtólapokba osztók, különféle üvegezések, vagy betétezések kerülhetnek. A betéteknek a kellő hőszigetelési képesség biztosítása céljából megfelelő vastagságúnak kell lenniük.
Fa ajtók esetében a betét szélesség-toldott tömör lap, vagy rétegelt lemezek közötti hőszigetelő anyagból készül (pl. kemény PUR hab lemez), PVC szerkezeteknél hőszigetelő betétet építenek be. Nagyobb betörésgátlási igény esetén a betétekbe felvágás elleni acél lemezbetét is építhető.

Üvegezésként a bejárati ajtókba hőszigetelő üvegeket építenek be, a legigényesebb típusokba akár megnövelt hőszigeteléssel is.

A bejárati ajtó tok alsó küszöbrésze általában tömör keményfa, vagy gyakrabban fém küszöb. A fém küszöbök hőszigetelt alumínium szelvények, ill. egyedi alumínium profilok, melyek a tokokhoz csavarozással vannak rögzítve. A műanyag betét a belső oldalon megelőzi a páralecsapódást, az esetleges jegesedést, és a hőveszteséget. Felületük eloxált, ellenáll a normál használat során jelentkező kopásnak. Az egyszerű fa küszöbök főleg abban az esetben nem megfelelőek, ha az ajtó a külső oldalon csapadékot kap, ebben az esetben vetemedhet és korhadhat. A hőszigetelés nélküli fém küszöbprofilok alkalmazásakor gyakori a páralecsapódás és várható a jegesedés is. A fém küszöbök készülhetnek felújításokhoz alacsony, 20 mm-es magassággal, ill. új építésekhez 40-60 mm-es magassággal. A fém küszöbök legújabb típusai már nemcsak hőszigeteltek, hanem hőhídmentesek is, ezeknél a teljes szelvény belső fele jó hőszigetelésű műanyag, melyek hőszigetelése a legjobb. Alul ugyan csak egyszeres ütközés készül, de a tömítési sík körben folyamatos, a jó légzárás érdekében. A légzárási képesség növelhető egy második tömítéssel, amely alul a szárnyba építhető be.

A kétszárnyú bejárati ajtó azonos, vagy aszimmetrikus szárnyszélességekkel készül. Esetükben az álló szárny alul nehéz kivitelű tolózárakkal, peremreteszekkel van rögzítve a küszöbre, vagy a burkolatba, felül pedig a tok felsőbe.
hírek információk
Spóroljunk minőségi nyílászárókkal!
Az Energia Klub egyik tanulmánya szerint a régebbi épületek hőveszteségének akár 10-25 százalékát is okozhatja nyílászáróik állapota. Korszerű nyílászárók beépítésével, vagy a meglévők tömítésével azonban ez akár a negyedére is csökkenthető. Ezáltal nemcsak az energiafogyasztás, de a por- és a zajszennyezés is csökken.
Nyílászárókról dióhéjban
Napjainkban a magas energia árak miatt egyre nagyobb figyelmet kell fordítani otthonunk megfelelő hőszigetelésére, hiszen az egyik legnagyobb költséggel járó energia felhasználás egy háztartásban a fűtés, ami akkor tud igazán hatékony és ezáltal olcsó lenni ha megfelelő ablakok és ajtók vannak beépítve a házba, amennyiben ez nem így van akkor sajnos az utcát fűtjük.