MENU
Hírek, információk

Kész ajtók, és fogantyúk

Kész ajtók, és fogantyúk Természetesen választhatunk más utat, ami sokkal jobban igazítható az igényeinkhez, s otthonunk adottságaihoz. Ehhez csak egy jó asztalos szükséges, aki méretre szabottan összeállítja az elképzelésünk szerinti bútordarabok korpuszát, és rászereli a frontfelületeket alkotó, általunk kiválasztott stílusú, kivitel ajtókat, fiókellapokat. Ezt felújításkor a frontcserénél is jól alkalmazható. A bútor karakterét meghatározó ajtók, s egyéb szerelvények természetesen elre gyártott termékek, mint ahogyan a vasalatok, fogantyúk is. A választékuk minden szempontból változatos, csak meg kell találnunk közülük az igényeinknek megfelelket. Az alábbiakban néhány lehetséget mutatunk be az alkalmazásukhoz.

Tömörfa ajtók

Akár új bútorhoz, akár frontfelújításhoz választunk ajtókat, több lehetőség közül választhatunk. A tömörfából készült ajtók igényes kivitelek, és többnyire négyszögletes vagy íves marással díszítettek ún. táblás kialakításúak. Fenyő-, tölgy-, nyír- cseresznye és még számos egyéb fafajtából készülnek, esetenként a mart fazon mellett az igényesebb tömörfa ajtókat dombornyomott keret teszi díszesebbé. A tele ajtók mellett természetesen nem hiányoznak az üvegezett ajtók sem, st íves sarokajtók teszik teljesebbé a választékot. Egyes típusoknál különleges üvegezés ívelt ajtók is beszerezhetőek. E mellett az ajtók stílusához, ill. tömörfa, vagy furnérozott borítású párkány-, fénycsőtakaró-, pillérlécek és íves lábazatelemek is beszerezhetőek. Az ajtók lakkozottak, felhasználásra készek, de esetenként felületkezelés nélküli ajtók is beszerezhetőek.

MDF furnérozott ajtók

Az ilyen ajtóknak csak a borítása természetes fa, az ajtótestek magja közepes tömörség MDF rostanyagú. A szekrényajtókon a betétlapos ajtókeretek erezetrajza többnyire hasonló a tömörfából készültekéhez, azaz a keretdarabok száliránya egymásra merőleges. A táblabetétek furnérozása is megtévesztően valóságos, s gyártótól függően üvegezett ajtók is rendelhetők hozzájuk. Ezekhez is általában beszerezhetőek a szín azonos párkány- és fénycsőtakaró lécek, amelyek ugyancsak furnérozottak, s selymes fényre lakkozottak.

Fóliás MDF ajtók

Ezek választéka legalább olyan bőséges, mint a tömörfából készülteké, legalább is forma és szín szempontjából. Általában keretes, vagy lekerekített, ún. szappan modellek, továbbá változatos formájú íves marású ajtólapok közül lehet választani. Az ívesen mart formájú ajtók különösen változatosak, ezek színválasztékát főként a fautánzatok teszik ki. Természetesen ezekhez is gyártanak párkány- és fénycsőtakaró léceket, amelyeknek bevonata azonos az ajtók ellenálló műanyag fóliájával.

Posztformingolt ajtólapok

Különböző méret, laminált felület ajtólapok, amelyeknek a hosszanti éle az első oldalukon különböző sugárban lekerekített. Színválasztékukban a fadekor mellett néhány szórt mintázatú is felbukkan. Főként egyszerűbb, homogén megjelenés bútoroknál előnyös az alkalmazásuk

Az ajtók kiválasztása

Mivel az ajtók előre gyártott darabok, méretük adott, s ezekhez igazodva kell a bútor korpuszait méretre elkészíteni. Mivel az ilyen ajtók általában élre csukódóak, nyitásukhoz ráüt, vagy félig ráüt pántokat, s az ajtók között legalább 6 mm távolságot kell betervezni. Fiókelőlapok esetén a biztonsági távolság oldalanként kb. 2 mm legyen. A kiválasztott ajtók és fiókelőlapok alapján már megtervezhetők a szekrénykorpuszok, amelyeket azonban célszer azonos szélesség darabokra osztva kialakítani. A vízszintes osztóvonalakat érdemes a legmagasabb ajtóhoz igazodva meghatározni, és a kisebb ajtóknál is ajánlatos kialakítani egyfajta rendezettséget.

Az ajtók díszei

A bútorok ajtóit természetesen a rájuk szerelt fogantyúk teszik igazán vonzóvá és egyben egyedivé. Sok esetben egy régebbi bútoron az avítt bútorfogantyúk divatosra cserélése már előnyös változást okoz. Kikészítésük általában fényes, vagy antikolt réz, fényes és matt króm, vagy ezüst, de ezen kívül fával, műanyaggal, továbbá a porcelánnal párosított kombinációk is megtalálhatók. Formagazdagságuk hihetetlenül változatos, így mindenki könnyen megtalálja a saját ízlésének megfelel bútor fogantyút. Helyüket rendezetten és meggondoltan célszer megválasztani, hogy ne csak funkciójuknak feleljenek meg, de látványszeren is hangsúlyos szerepet kapjanak.
hírek információk
Társasházi csend - nem elérhetetlen álom
A társasházi acél bejárati ajtók titka, hogy elképesztően tartósak, mégis a lehető legegyszerűbb, minőségi alapanyagokból készülnek. Hanggátlásuk magas, a tökéletes zárás garanciája pedig a beépített központi zár, mely típustól függően 12–16 ponton záródik.
Görög nyílászárók az ókorban
Természetesen már volt ablaka az egyiptomi épületeknek is. Az ókori görögök pedig szintén híresek voltak az építészeti zsenialitásukról. Ők az ablakot az utca felé csak magánházaik felső emeletén alkalmaztak. A rómaiaknál az ablak már általánosabb volt.