MENU
Hírek, információk

Milyen nyílászárót válasszak? 2. rész

Milyen nyílászárót válasszak? 2. rész Sorozatunk második részéből kiderül, hogy milyen formájú és méretű ablak-, illetve ajtószárnyat vegyünk.

MILYEN FORMÁT, MÉRETET VÁLASSZUNK

Téglalap alakút, trapéz, háromszög, sokszög alakút, talán íveset?
Nagy vagy kis üvegfelületet, osztottat vagy nagy üvegtáblásat?

Ezek a kérdések a tervezés során kell, hogy eldőljenek, hiszen a nyílászárók formája, mérete, osztása, elhelyezése a ház egészére hatással van, az épület összképét lehet az ablakkal-ajtóval formálni. Az építésszel mindenképpen érdemes megbeszélni az elképzeléseket, ötleteket.

Általában elmondható, hogy a nyitható ablak- vagy ajtószárnyak esetén (különösen a műanyagnál) a téglalap alakú formák az előnyösek a praktikusság, a hosszú távú használhatóság szempontjából. Néhány megjegyzés: a nagy méretű, íves pl. 150/150-es egyszárnyú nyíló-bukó ablakok nagy valószínűséggel nem sokáig fognak mindkét funkcióban akadálymentesen működni.

A 35-40 foknál kisebb hegyesszögű ablakszárnyak nyitáskor elakadhatnak a tokban, amit csak kimarással lehet korrigálni.

Gondolni kell arra is, hogy egy 150/150-es egyszárnyú ablak nyitáskor mekkora helyet foglal el pl. egy 3x3 m méretű szobában, de ugyanez - vagy ennél nagyobb - milyen jól mutathat egy 40 m2-es nappaliban.
Lehetne sorolni mi mindenre kell odafigyelni, érdemes a szakember segítségét igénybe venni.
hírek információk
Hogyan néz majd ki a jövő ablaküvege?
Egy amerikai üveggyár kisfilmje igen nagy kariert futott be az interneten. Az alkotás a jövő üvegének alkalmazási lehetőségeit mutatja meg, tiszta és praktikus víziót vázolva fel. Fordulóponthoz érkeztünk a digitális technológiák fejlődésében?
Kilincs - mert az ördög a részletekben lakozik
A kilincseknek nem szokás nagy jelentőséget tulajdonítani, azonban jelentős esztétikai értékkel bírnak. Funkciójuk aokán nagymértékben javíthatják, vagy ronthatják az ajtó, vagy az ablak megjelenését, használhatóságát.