MENU
Hírek, információk

A nyílászárók tartós használhatóságának kulcsa a kilincs

A nyílászárók tartós használhatóságának kulcsa a kilincs A kilincs megvásárlásánál jó ha odafigyelünk, ugyanis a jó kilincs a nyílászáró tartósságának, és megbízhatóságának alapja.

A jó megjelenésű, a lakásba és az ajtóhoz, ablakhoz illeszkedő kilincs nem csak egy dísz a nyílászárón. Ennek a szerelvénynek nagyon fontos technikai paramétereknek és szabályoknak kell megfelelni, hogy sokáig használható lehessen. Néhány gyártó speciálisan tervezett kilincscsappal és szorítócsavarral biztosítja, hogy a kilincsek csapja évek múlva is szilárdan, lötyögés nélkül illeszkedjen a zár nyílásába, és az ajtóra szerelt kilincsbe. Más esetekben a kilincs nyakát a zár belső oldalán kialakított mélyedésbe illeszkedő kopásálló betétgyűrűvel és alátéttel biztosítják a lógás, kilazulás ellen.

A kilincsnyakat az alátét rögzíti a zárcímerbe, ami a halk és könnyű mozgatást biztosítja. A kilincsnyakra szerelt alátét a kotyogást akadályozza meg, a két oldalról megvezetett kilincs pedig hosszú távon is szinte holtjáték nélküli használatot eredményez. Sok esetben a használat során, és a nem megfelelő rögzítés miatt előfordulhat, hogy a kilincs a kezünkben marad. Ennek megoldására szolgál az úgynevezett átmenő csavaros rögzítésű kilincs, amely átfogja az ajtólapot, így a rögzítés nem csak az ajtó felületén történik, hanem az egész ajtólapon keresztül.
hírek információk
Figyeljünk az ablakba tett virágokra!
Nemrégiben röppent fel a hír, hogy megbírságolhatják a lakókat, hogyha a társasházak folyosóin virágokat helyeznek el, valamint eltorlaszolják az ablakokat, ajtókat.