MENU
Hírek, információk

A nyílászárók tartós használhatóságának kulcsa a kilincs

A nyílászárók tartós használhatóságának kulcsa a kilincs A kilincs megvásárlásánál jó ha odafigyelünk, ugyanis a jó kilincs a nyílászáró tartósságának, és megbízhatóságának alapja.

A jó megjelenésű, a lakásba és az ajtóhoz, ablakhoz illeszkedő kilincs nem csak egy dísz a nyílászárón. Ennek a szerelvénynek nagyon fontos technikai paramétereknek és szabályoknak kell megfelelni, hogy sokáig használható lehessen. Néhány gyártó speciálisan tervezett kilincscsappal és szorítócsavarral biztosítja, hogy a kilincsek csapja évek múlva is szilárdan, lötyögés nélkül illeszkedjen a zár nyílásába, és az ajtóra szerelt kilincsbe. Más esetekben a kilincs nyakát a zár belső oldalán kialakított mélyedésbe illeszkedő kopásálló betétgyűrűvel és alátéttel biztosítják a lógás, kilazulás ellen.

A kilincsnyakat az alátét rögzíti a zárcímerbe, ami a halk és könnyű mozgatást biztosítja. A kilincsnyakra szerelt alátét a kotyogást akadályozza meg, a két oldalról megvezetett kilincs pedig hosszú távon is szinte holtjáték nélküli használatot eredményez. Sok esetben a használat során, és a nem megfelelő rögzítés miatt előfordulhat, hogy a kilincs a kezünkben marad. Ennek megoldására szolgál az úgynevezett átmenő csavaros rögzítésű kilincs, amely átfogja az ajtólapot, így a rögzítés nem csak az ajtó felületén történik, hanem az egész ajtólapon keresztül.
hírek információk
Utólag szerelhető ajtó - az mit jelent?
Hosszú éveken-évtizedeken keresztül az építőiparban a belső ajtó beépítés a következőt jelentette: a falazással egyidejűleg az ajtót függőbe-vízszintbe állították, majd egyszerűen körbefalazták. Ez mostanság annyit változott, hogy előre kialakított nyílásba utólag teszik be ugyanazt a fa tokos ajtót, PUR habbal rögzítik. Természetesen a vakolás után fa takaróléccel az ajtótokot körbe kell szegni. Ez a múlt.
Tartós és strapabíró luc biztonsági ajtók
Az MDF beltéri biztonsági ajtók tökéletesek lehetnek bármely családi ház vagy éppen munkahely, közösségi épület helyiségeibe, mivel nem csak a biztonságban járnak az élen, de egyben szépek is. Az MDF ajtók titka elsősorban a különleges gyártási folyamatban rejlik. Alapanyaguk lucfenyő, amelyet az előállítás során igen alaposan megdolgoznak. Elsőként a nedvességet tüntetik el az anyagból, amely hosszú távon gyengítené és roncsolná azt. A lucfenyőt ebben az esetben 12 százalékos nedvességtartalomig szárítják, ami nagyon alacsonynak számít. Ezt követően az anyagban található hibákat, a faanyag csomóit távolítják el, mivel ezek is csak meggyengítenék azt.