MENU
Hírek, információk

Ablakot, no de miből? Nyílászáró árak

Ablakot, no de miből? Nyílászáró árak Folytatjuk az ablakcsere árakról szóló összeállításunkat. Következő részünkből kiderül az a nem meglepő tény, hogy a fából készült ablakok ára magasabb a műanyag nyílászárókéinál.

Valószínűleg nem okozok meglepetést azzal a kijelentéssel, hogy a fa ablakok valamivel drágábbak a műanyagnál. Itt egy 68 mm-es profilvastagságú, 1,1-es U értékkel rendelkező ablak a klasszikusnak mondható borovi fenyőből 60 és 75 ezer forint között mozog, míg egy 78 mm-es 0,7-es ablak már csak nagy szerencsével kapható 90 ezer alatt. Érdekes, hogy itt már nincs akkora különbség az 1,1-es és a 0,7-es között, sőt, a 0,7-es műanyag ablakok alig olcsóbbak a hasonlóan hőszigetelt fa nyílászáróknál. Minél magasabb kategóriában keresgélünk, annál inkább eltűnni látszik a műanyag és a fa közötti árkülönbség.

Akár műanyag, akár fa nyílászáróról van is szó, a hőátbocsátás és a profilvastagság csupán két mérce a sok közül, az árat nem határozhatjuk meg csak ezekre támaszkodva. Műanyag esetében például a profil kialakítása, illetve az anyag vastagsága is meghatározó tényező, míg fa ablakoknál nem mindegy, hogy rétegragasztott, vagy hossztoldott típust választunk-e. (Egyik nem zárja ki a másikat.) Az ablaküvegek árába is beleszámít a rétegek közti gáz, vagy annak hiánya, a töltés módja, vagy épp a felületi bevonat. Ezeket mind vegyük figyelembe vásárláskor.

hírek információk
Gázkészülékek kötelező szellőzésének beépítése
A panellakásokban az év ezen időszakában zajlik a rendes éves gázkészülék felülvizsgálat, melynek keretében a gázellenőrök ellenőrzik, hogy a nyílt égésterű kazánnal ellátott helyiségekben ki van-e alakítva a kötelező szabvány szerinti szellőzés. Nyílt égésterű kazánok esetében ugyanis kötelező a légbevezetők felszerelése, egyrészt az Ön és családja biztonsága, másrészt a kazán megfelelő működése érdekében.
Ajtók, ablakok és redőnyök akciós áron
Legszívesebben felújítaná az otthonát, de jelenleg nincs rá anyagi kerete? Már a nyílászárók cseréjével is jelentős esztétikai változást és költségmegtakarítást érhet el. Az új ajtók és ablakok ugyanis tökéletesen szigetelnek, így nyáron nem engedik be a meleget, télen pedig a hideget, a redőny pedig hatékonyan zárja ki a tűző napsugarakat.