MENU
Hírek, információk

Árnyékolás - igények és lehetőségek találkozása

Árnyékolás - igények és lehetőségek találkozása Az már az általános iskolai fizika órákról nyilvánvaló számunkra, hogy az üveg átengedi a hozzá érkező napsugarakat, viszont korántsem biztos, hogy minden érkező vendéget szívesen látunk, tekintve, hogy a kitessékelésük már sokkal nehezebb feladat különösen egy forró nyári napon.

Az üvegházhatás elve alapján ablaküvegünk az érkező rövidhullámú sugarakat akadály nélkül beengedi, viszont zárt térben ezek megrekednek, a kiutat már nem találják, ennek köszönhetően nappalink fényárban úszik, felmelegszik. Ez kellemesnek mondható egy hűvösebb, őszi napon, viszont a 35 fokos meleg nem vágyott állapot otthonunkban egy forró nyári napon.
Lássuk, milyen árnyékolástechnikai eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy optimalizáljuk lakásunk hőmérsékletét? Elsőként fontos meghatározni, mire is van pontosan szükségünk illetve hogy pénztárcánk mekkora mozgásteret enged. Ha mindez megvan, már csak ki kell választanunk nyílászáróinkra a megfelelő árnyékolóeszközt a szakértők által ismert hatalmas kínálatból.
Amennyiben csak egyszerű árnyékolást  szeretnénk, a célnak tökéletesen megfelel egy egyszerű reluxa, szalagfüggöny, roletta vagy sötétítőfüggöny ablakunk, nyílászárónk típusától függően. Ezen árnyékolók használata egyben esztétikai hatást is tükröz, hiszen egy jól megválasztott, lakrésszel színben, mintában harmonizáló szalagfüggöny vagy sötétítő egyértelműen növeli komfortérzetünket.
Amennyiben lakásunk fekvése megkívánja, célszerű az árnyékolás mellett a hővédelmi funkciót is ellátó modelleket választani. Ezen megoldásokkal télen fűtő, nyáron hűtő funkciót is élvezhetünk, hiszen egy jól megválasztott redőny vagy zsaluzia  mivel a kültéri árnyékolókat képviselik, már lakrészünkön kívül kifejti hatékonyságát.
Egyedileg meghatározható tehát ki mit tart fontosnak, célszerű azonban a konkrét igények megfogalmazása után szakember segítségét igénybe venni.

hírek információk
Spóroljunk minőségi nyílászárókkal!
Az Energia Klub egyik tanulmánya szerint a régebbi épületek hőveszteségének akár 10-25 százalékát is okozhatja nyílászáróik állapota. Korszerű nyílászárók beépítésével, vagy a meglévők tömítésével azonban ez akár a negyedére is csökkenthető. Ezáltal nemcsak az energiafogyasztás, de a por- és a zajszennyezés is csökken.
Ablakkeretek ápolása
Hogyha a legjobb minőségű ablakokat is választjuk, akkor is oda kell figyelni a karbantartásukra. Egy-egy ablak, vagy ajtó élettartamát jelentősem meghosszabbíthatjuk, hogyha időnként felújítást végzünk rajta.