MENU
Hírek, információk

Vigyázat, gázmérgezés veszély - figyeljen az ablakra!

Vigyázat, gázmérgezés veszély - figyeljen az ablakra! A tél remélhetően hamarosan véget ér, és egészen más feladatok várnak majd az ablakokra és ajtókra a melegebb időben, ezért figyeljünk az ablakokra. A tavasz közeledte pedig azt jelenti, hogy talán kevesebb gázmérgezésre lehet majd számítani.

A tél a gázmérgezések szezonja is. Heti rendszerességgel szedi az áldozatait, hol azért, mert lestrapált a vezeték, hol pedig azért, mert lakásfelújítás után senki sem figyel a szellőzésre. Február első hetében húsznál is több szén-monoxid-mérgezés történt az országban. Szombathelyen egy 18 éves lány halt meg emiatt, Bordányban pedig egy 49 éves asszony, akinek három lányát is kórházba kellett vinni. Szombathelyen a régi vezeték okozhatta a bajt, a bordányi esetet még vizsgálják, de azt lehet tudni, hogy a házban kazán és cserépkályha is működött, és valószínűleg elszívta a levegőt. A régi nyílászárók újra cserélése után kiemelt figyelmet kell arra fordítani, hogy rendszeresen szellőztessünk, ugyanis az új ablakok és ajtók jobban szigetelnek, mint a régiek, és ezért a mérges gázok is könnyebben bent maradnak a lakásban.
hírek információk
Ólommentes műanyag ablakok
Ez idő szerint a piacon járatos műanyag ablakprofiloknál többségében ólomstabilizátorokat alkalmaznak. A hozzákevert ólomfoszfátok szilárdan kötődnek a PVC térhálójában és jelentős részük van ennek az alapanyagnak az ismert jó tulajdonságaiban.