MENU
Hírek, információk

Tudnivalók a bejárati ajtókról

Tudnivalók a bejárati ajtókról A bejárati ajtók – mivel a kapcsolatot, illetve a határt jelentik a lakás/ház és a külvilág között – magasabb elvárásoknak kell tudniuk megfelelni, mint a beltéri ajtóknak. Egyrészt ezek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, de a szépségen, tartósságon és az elképzeléseinknek megfelelő anyagfelhasználáson túl a biztonságosság, a szilárdság, a szigetelés legalább olyan fontos a bejárati ajtók esetében.

Akármilyen anyagból választunk is bejárati ajtót (fa, műanyag, alumínium, esetleg ezek kombinációi), az egyik legfontosabb, hogy betörésbiztos legyen. Ehhez általában a tokba és az ajtó szerkezetébe is páncél szerkezeti elemeket szoktak építeni, biztonsági vasalatot alkalmaznak és magas minőségű zárral látják el.

 

Az év legnagyobb részében szükség van arra, hogy a lakóterünk belső levegőjét elszeparáljuk a kültértől, hiszen jelentős hőmérséklet-különbség van – télen a benti, nyáron a kinti levegő javára. Emiatt a bejárati ajtó szigetelésén nagyon sok múlik, ami a komfortérzésünket és az energiafelhasználásunkat is érinti. A bejárati ajtó szigetelő hatása – amely nem csak a hő, hanem a hangszigetelést is érinti – az ajtószerkezeten, a tokon, a körbefutó tömítésen, de a küszöb fajtáján is múlhat.

 

hírek információk
Gázkészülékek kötelező szellőzésének beépítése
A panellakásokban az év ezen időszakában zajlik a rendes éves gázkészülék felülvizsgálat, melynek keretében a gázellenőrök ellenőrzik, hogy a nyílt égésterű kazánnal ellátott helyiségekben ki van-e alakítva a kötelező szabvány szerinti szellőzés. Nyílt égésterű kazánok esetében ugyanis kötelező a légbevezetők felszerelése, egyrészt az Ön és családja biztonsága, másrészt a kazán megfelelő működése érdekében.
Kész ajtók, és fogantyúk
Természetesen választhatunk más utat, ami sokkal jobban igazítható az igényeinkhez, s otthonunk adottságaihoz. Ehhez csak egy jó asztalos szükséges, aki méretre szabottan összeállítja az elképzelésünk szerinti bútordarabok korpuszát, és rászereli a frontfelületeket alkotó, általunk kiválasztott stílusú, kivitel ajtókat, fiókellapokat. Ezt felújításkor a frontcserénél is jól alkalmazható. A bútor karakterét meghatározó ajtók, s egyéb szerelvények természetesen elre gyártott termékek, mint ahogyan a vasalatok, fogantyúk is. A választékuk minden szempontból változatos, csak meg kell találnunk közülük az igényeinknek megfelelket. Az alábbiakban néhány lehetséget mutatunk be az alkalmazásukhoz.