MENU
Hírek, információk

Milyen ablakot válasszak?

Milyen ablakot válasszak? Gyakran van, hogy egyértelművé válik számunkra, hogy a régi ablakokat muszáj kicserélni, de még koránt sem vagyunk benne biztosak, hogy milyen típust válasszunk az új és modern ablakok kínálatából. Az ablakok típusait két fő szempont határozza meg: a keretek alapanyagai és szerkezete és az ablaküveg típusa, minősége.

Az ablakkeret alapanyaga alapvetően fa és műanyag lehet, esetleg fémmel kombinálva. Az előbbi keményfa vagy rétegragasztott, ezek között főleg esztétikai különbségek vannak. Az utóbbi szerkezete kettőtől öt kamrásig változhat.

 

A kamrák számának óriási jelentősége van a hő-, zaj-, és egyéb szigetelő tulajdonságok szempontjából. Minél nagyobb a kamrák száma, annál jobb a szigetelő tulajdonság, és természetesen annál magasabb az ár is. Ugyanakkor a magasabb ár gyakran visszajön a csökkenő fűtési költségeken, és a lakók emelkedő komfortérzetén.

A hőszigetelő tulajdonságot az ún. hőátbocsájtási tényező (jele régebben K volt, mostanában inkább U-t használunk) mutatja, amely minél kisebb, annál jobb a szigetelés. Ez a háromkamrás ablakoknál általában 1,5-2, a azt ötkamrásoknál 1,1-1,4, a hatkamrás csúcsmodelleknél pedig csak 1,1.

hírek információk
Üvegtégla a mindennapokban
Szerteágazó felhasználási lehetőségeivel lakásunk építésekor, felújításkor már 2 évszázada üvegtéglában is gondolkodhatunk. Noha a régi korok embere még egyértelműen a hagyományos ablak mellett tette le voksát, ha nyílászáróról volt szó, mára már elfogadottá és egyre népszerűbbé vált az üvegtégla használata, amely betöltött funkciója mellett esztétikus megjelenést is kölcsönöz.
Nyílászárók - hőszigetelés mesterfokon
A kérdésre, hogy szeret-e Ön huzatos, át nem melegedő lakásban élni, közvélemény-kutatás nélkül is nyilvánvaló a válasz, hogy nemet válaszolnánk. Nemcsak árnyékolástechnikai eszköz megválasztásakor, hanem már az alapnál, a nyílászáró beszerelése előtt érdemes elgondolkodni, milyen nyílászárót is részesítünk előnyben.