MENU
Hírek, információk

Milyen ablakot válasszak?

Milyen ablakot válasszak? Gyakran van, hogy egyértelművé válik számunkra, hogy a régi ablakokat muszáj kicserélni, de még koránt sem vagyunk benne biztosak, hogy milyen típust válasszunk az új és modern ablakok kínálatából. Az ablakok típusait két fő szempont határozza meg: a keretek alapanyagai és szerkezete és az ablaküveg típusa, minősége.

Az ablakkeret alapanyaga alapvetően fa és műanyag lehet, esetleg fémmel kombinálva. Az előbbi keményfa vagy rétegragasztott, ezek között főleg esztétikai különbségek vannak. Az utóbbi szerkezete kettőtől öt kamrásig változhat.

 

A kamrák számának óriási jelentősége van a hő-, zaj-, és egyéb szigetelő tulajdonságok szempontjából. Minél nagyobb a kamrák száma, annál jobb a szigetelő tulajdonság, és természetesen annál magasabb az ár is. Ugyanakkor a magasabb ár gyakran visszajön a csökkenő fűtési költségeken, és a lakók emelkedő komfortérzetén.

A hőszigetelő tulajdonságot az ún. hőátbocsájtási tényező (jele régebben K volt, mostanában inkább U-t használunk) mutatja, amely minél kisebb, annál jobb a szigetelés. Ez a háromkamrás ablakoknál általában 1,5-2, a azt ötkamrásoknál 1,1-1,4, a hatkamrás csúcsmodelleknél pedig csak 1,1.

hírek információk
Két oldalán színes műanyag nyílászárók
A nyílászárók mindig fontos kérdést jelentenek egy felújításnál, vagy egy teljesen új ház építésénél. Nem csak azt kell figyelembe venni, hogy a választott ablakok szépek legyenek, bár kétségtelenül ez is egy nagyon fontos szempont. Azonban legalább ugyanennyire lényeges az is, hogy a választott nyílászárók megfelelően szigeteljenek és strapabíróak legyenek, azaz hosszú évekig tegyenek jó szolgálatot.
Spóroljunk minőségi nyílászárókkal!
Az Energia Klub egyik tanulmánya szerint a régebbi épületek hőveszteségének akár 10-25 százalékát is okozhatja nyílászáróik állapota. Korszerű nyílászárók beépítésével, vagy a meglévők tömítésével azonban ez akár a negyedére is csökkenthető. Ezáltal nemcsak az energiafogyasztás, de a por- és a zajszennyezés is csökken.