MENU
Hírek, információk

Milyen ablakot válasszak?

Milyen ablakot válasszak? Gyakran van, hogy egyértelművé válik számunkra, hogy a régi ablakokat muszáj kicserélni, de még koránt sem vagyunk benne biztosak, hogy milyen típust válasszunk az új és modern ablakok kínálatából. Az ablakok típusait két fő szempont határozza meg: a keretek alapanyagai és szerkezete és az ablaküveg típusa, minősége.

Az ablakkeret alapanyaga alapvetően fa és műanyag lehet, esetleg fémmel kombinálva. Az előbbi keményfa vagy rétegragasztott, ezek között főleg esztétikai különbségek vannak. Az utóbbi szerkezete kettőtől öt kamrásig változhat.

 

A kamrák számának óriási jelentősége van a hő-, zaj-, és egyéb szigetelő tulajdonságok szempontjából. Minél nagyobb a kamrák száma, annál jobb a szigetelő tulajdonság, és természetesen annál magasabb az ár is. Ugyanakkor a magasabb ár gyakran visszajön a csökkenő fűtési költségeken, és a lakók emelkedő komfortérzetén.

A hőszigetelő tulajdonságot az ún. hőátbocsájtási tényező (jele régebben K volt, mostanában inkább U-t használunk) mutatja, amely minél kisebb, annál jobb a szigetelés. Ez a háromkamrás ablakoknál általában 1,5-2, a azt ötkamrásoknál 1,1-1,4, a hatkamrás csúcsmodelleknél pedig csak 1,1.

hírek információk
Tudnivalók a bejárati ajtókról
A bejárati ajtók – mivel a kapcsolatot, illetve a határt jelentik a lakás/ház és a külvilág között – magasabb elvárásoknak kell tudniuk megfelelni, mint a beltéri ajtóknak. Egyrészt ezek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, de a szépségen, tartósságon és az elképzeléseinknek megfelelő anyagfelhasználáson túl a biztonságosság, a szilárdság, a szigetelés legalább olyan fontos a bejárati ajtók esetében.