MENU
Hírek, információk

Spóroljunk minőségi nyílászárókkal!

Spóroljunk minőségi nyílászárókkal! Az Energia Klub egyik tanulmánya szerint a régebbi épületek hőveszteségének akár 10-25 százalékát is okozhatja nyílászáróik állapota. Korszerű nyílászárók beépítésével, vagy a meglévők tömítésével azonban ez akár a negyedére is csökkenthető. Ezáltal nemcsak az energiafogyasztás, de a por- és a zajszennyezés is csökken.

Ha a régi nyílászáró már olyan rossz állapotban van, hogy nem javítható, akkor csak az ablakcsere jöhet szóba. De először fel kell tegyük magunknak a kérdést: fát, vagy műanyagot válasszunk? Összességében elmondható, hogy a fa természetesen szebb és minőségibb anyag, de ma már műanyagból is legalább olyan megfelelő ablakokat, ajtókat lehet kapni.

Az ablakokon át távozó hőveszteség ellen leginkább a jó üvegezés véd, mindenképpen érdemes tehát két- vagy háromrétegű üvegezés mellett dönteni. Ha otthonunkat nyílt égésterű berendezésekkel (pl. cserépkályhák, kandallók) fűtjük, akkor ügyeljünk a lakóterek megfelelő légcseréjére!

A kormány egy lakás felújítási terv szerint uniós támogatást is igénybe venne. Szándéka szerint 500 millió eurót költene az elkövetkező években a lakások felújítására, azon belül pedig elsősorban fűtésük korszerűsítésére.
hírek információk
Mit tegyünk ha húz az ablak
Szóltunk már mi is arról, előfordul, hogy azt tapasztaljuk, húz az ablak. Ez akár az új házaknál is megeshet. Ilyenkor valószínűleg rosszul van beépítve. Ezekben az esetekben hőhíd keletkezik, és elszökik a meleg, több lesz a fűtésköltség.