MENU
Hírek, információk

Ablakok elhelyezése

Ablakok elhelyezése Az ablakokról úgy a legkönnyebb beszélni, hogyha elhelyezésük, vagy méretük szerint különböztetjük meg őket. Legtöbbször azt mondjuk, hogy vannak pince-, földszinti, emeleti és padlás-ablakok, utcai és udvari ablakok.

A lakóházakban használt ablakok lehetnek csak külsők, ha az üvegezés csak egysoros, vagy külsők és belsők – más néven kettősek – hogyha az üvegezés kétsoros. A csak külső ablakokat enyhébb, nem nagy hőváltozásoknak kitett klímájú vidékeken alkalmazzák. Bizonyos esetekben Magyarországon is találni ilyeneket, de nem lakóhelyiségekben, hanem kamrákban, árnyékszékekben vagy lépcsőházakban. A külső és belső ablakoknál a két üvegezett fal között mindig lévén egy levegő-réteg, ezek a nagy hideget a szobába sokkal kevésbé bocsátják át, mint az egyrétegű ablakok.
hírek információk
Hideg - jobb kint, mint bent
A téli időszaknak a látványos hóesés mellett a megemelkedett fűtésszámla is fontos ismérve – állapítjuk meg többnyire keserűen. Ez azonban nem törvényszerű, számos lehetőség adódik lakásunk hőszigetelő képességének növelésére a homlokzati hőszigetelés vagy műanyag nyílászáró csere formájában.
Passzívház - energiamegtakarítás tetőtéri ablakkal
A Magyarországon elterjedtebb panel- és téglaházak mellett az utóbbi évek/évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően környezetbarátabb megoldásában is gondolkodhatunk, ha ház építésébe vágjuk fejszénket. Néhány gondolat álljon tehát itt a passzívházakról.