MENU
Hírek, információk

Ablakok elhelyezése

Ablakok elhelyezése Az ablakokról úgy a legkönnyebb beszélni, hogyha elhelyezésük, vagy méretük szerint különböztetjük meg őket. Legtöbbször azt mondjuk, hogy vannak pince-, földszinti, emeleti és padlás-ablakok, utcai és udvari ablakok.

A lakóházakban használt ablakok lehetnek csak külsők, ha az üvegezés csak egysoros, vagy külsők és belsők – más néven kettősek – hogyha az üvegezés kétsoros. A csak külső ablakokat enyhébb, nem nagy hőváltozásoknak kitett klímájú vidékeken alkalmazzák. Bizonyos esetekben Magyarországon is találni ilyeneket, de nem lakóhelyiségekben, hanem kamrákban, árnyékszékekben vagy lépcsőházakban. A külső és belső ablakoknál a két üvegezett fal között mindig lévén egy levegő-réteg, ezek a nagy hideget a szobába sokkal kevésbé bocsátják át, mint az egyrétegű ablakok.
hírek információk
Zsalugáterek - múlt a jelenben
Talán nem egyedüliként idéz nosztalgikus érzéseket bennünk a zsalugáterek látványa, hiszen nem is olyan régen nagyszüleink ablakait ezek az árnyékolók védték a napsütéstől.
Betekintés a nyílászárókon
Az ablak egy lyuk a falon, ez egyértelmű. Abba viszont már kevesebben szoktak belegondolni, hogy leginkább az ablakok formáján és elrendezésén múlik a ház külseje, szépsége. Nem véletlen tehát, hogy az ablakok igen beszédes nyilvánításai az egyes építészeti stílusoknak.