MENU
Hírek, információk

Épületek fényellátottsága

Épületek fényellátottsága Az épületek fényellátottsága mindig kulcskérdés volt, így természetesen a korszerű alapanyagok felfedezése és alkalmazása előtt is. A kínaiak osztrigadarabokkal is próbálkoztak.

A keleti népeknél – csakúgy, mint napjainkban – az ablakok nem az utcára, hanem inkább az udvarra nyíltak, finom rácsokkal díszítve; és zsalukkal, táblákkal voltak elzárhatók. A kínaiak finom, lakkozott szövettel, vékony szarulemezekkel vagy csiszolt osztrigadarabokkal látták el ablakaikat, míg a rómaiak Mária-üveggel, vékonyra csiszolt acháttal.

Kr. után a IV. században említenek először színes üvegből készült templomablakokokat. A VII. és VIII. században angol főpapok Franciaországból hozattak üvegeseket és ugyancsak a VIII. század végén helyezték el a lateráni templom üvegablakait. Magánházakban a XII. és XIV. században kezdették Francia- és Angolországban az ablakok üvegezését és e szokás innen terjedt lassan tovább úgy, hogy Aeneas Sylviusnak Bécs városában még 1458-ban is feltűnt a sok üvegezett ablak. Magyarországon meglehetős későn honosodott meg az ablakok beüvegezése, és az olajos papír, Mária-üveg, vászon stb. ablakok még sokáig használatban voltak akkor, mikor Nyugat-Európában az ablakokat már régen üvegezték.
hírek információk
Ajtóválasztás – belül is fontos
Az építkezések, lakásfelújítások folyamán a sok feladat és munka között a háttérbe szorulhat a megfelelő beltéri ajtók kiválasztása. Pedig nem csak a bejárati nyílászárónál fontos a megfelelő modellek kiválasztása.
Áll néma csend & 8211; hangszigetelő ajtók a mindennapokban
A hangszigetelő ajtó szerepe a mindennapokban igen nagy lehet – hiszen sok esetben jól jön, ha az egyik helyiségben vagy lakásban keletkező hangokat el tudjuk fojtani vagy éppen rejteni, hogy így másokat ne zavarjanak, vagy ne szerezzenek tudomást róluk. Bármilyen célból is van szükségünk a hangszigetelésre, az Áron Ház Kft.-nél megtaláljuk, amire szükségünk van.