MENU
Hírek, információk

Épületek fényellátottsága

Épületek fényellátottsága Az épületek fényellátottsága mindig kulcskérdés volt, így természetesen a korszerű alapanyagok felfedezése és alkalmazása előtt is. A kínaiak osztrigadarabokkal is próbálkoztak.

A keleti népeknél – csakúgy, mint napjainkban – az ablakok nem az utcára, hanem inkább az udvarra nyíltak, finom rácsokkal díszítve; és zsalukkal, táblákkal voltak elzárhatók. A kínaiak finom, lakkozott szövettel, vékony szarulemezekkel vagy csiszolt osztrigadarabokkal látták el ablakaikat, míg a rómaiak Mária-üveggel, vékonyra csiszolt acháttal.

Kr. után a IV. században említenek először színes üvegből készült templomablakokokat. A VII. és VIII. században angol főpapok Franciaországból hozattak üvegeseket és ugyancsak a VIII. század végén helyezték el a lateráni templom üvegablakait. Magánházakban a XII. és XIV. században kezdették Francia- és Angolországban az ablakok üvegezését és e szokás innen terjedt lassan tovább úgy, hogy Aeneas Sylviusnak Bécs városában még 1458-ban is feltűnt a sok üvegezett ablak. Magyarországon meglehetős későn honosodott meg az ablakok beüvegezése, és az olajos papír, Mária-üveg, vászon stb. ablakok még sokáig használatban voltak akkor, mikor Nyugat-Európában az ablakokat már régen üvegezték.
hírek információk
Fontos szempont: a szellőzés!
Ha nyílászárócsere előtt állunk, jó, ha alaposan átgondoljuk, milyen fűtésrendszerrel rendelkezünk. A nyílt égésterű berendezések, például a cserépkályhák, cirkóberendezések és kandallók ugyanis egészen más szellőzési kritériumokat követelnek.
Natúr fa nyílászárók
A fa nemes anyag: szép, természetes, tartós, és segítségével egy darabka természetet csempészhetünk az otthonunkba. Számtalan árnyalatúra pácolhatjuk ízlésünk szerint, de anélkül, natúr változatban is a lakás vagy a ház dísze lehet. Az egyszerű formákat és a természetes megoldásokat kedvelő skandináv stílus rajongói előnyben részesítik a natúr fát, hiszen olcsóbb, mint a pácolt, illetve, ha az évek során besötétedne, egyszerűen le kell csiszolni a felső rétegét, és máris régi fényében pompázhat.