MENU
Hírek, információk

A jövő a zsebedben van! - ajtónyitás okostelefonnal

A jövő a zsebedben van! - ajtónyitás okostelefonnal Van egy vadonatúj eljárás, a Near Field Communication, amelynek a segítségével az ajtókat ezentúl nym kulcsokkal, hanem telefonal nyithatjuk ki.

Az NFC tulajdonképpen egy vezeték nélküli adatátviteli technológia, amelynek köszönhetően adatátviteli kapcsolat létesíthető különböző digitális készülékek között, akár néhány centiméteres távolságból.

Az egyik legújabb alkalmazás az NFC-s ajtónyitás. Néhány ilyen módszerrel nyitható ajtó már található néhány svédországi szállodában, s mostanában kezd teret nyerni máshol is az új technológia.

Persze ahhoz, hogy egy ajtó kinyíljon az okostelefonnal, egy jelszóval védett alkalmazásba kell belépni, azaz akkor sem tudnak bemenni az NFC-s ajtón, ha netán elveszítenénk okostelefonunkat.

hírek információk
Épületek fényellátottsága
Az épületek fényellátottsága mindig kulcskérdés volt, így természetesen a korszerű alapanyagok felfedezése és alkalmazása előtt is. A kínaiak osztrigadarabokkal is próbálkoztak.
Fogjuk be a nap melegét!
Energiamegtakarítást nem csak azzal érhetünk el, hogy a benti meleget nem engedjük ki, hanem azzal is, hogy a napsugarak hőenergiájából minél többet beengedünk a lakásba. A beengedett napenergia arányát kis g-vel jelölik — minél nagyobb ez az érték, annál jobb, hiszen annál több meleget nyerünk az ablakon át.