MENU
Hírek, információk

Szláv jövevény az ablak szó?

Szláv jövevény az ablak szó? Napjainkban az ablak szó legalább annyira hétköznapi, mint a nyílászáró, amelyet így nevezünk. Azonban nem volt ez mindig így. Sokáig szláv jövevényszónak tartották a magyar ablak szót, az „oblok” (kerek) kifejezésből.

Mára a "szláv iskola" már egy meghaladott teória: az „ablak” szavunk valójában sumér eredetű.

A magyarság ősi szava a sumér „ab” gyökérszóból hangzóilleszkedéssel alakult ki. A szó az „ab-lil” formán át az „ab-lik” (vö: ablaknyílás) alakban nyerte el mai formáját.

A házak és lakásra szolgáló építmények egyéb tartozékainak alapszavai is rendre a vándorlások korából maradtak ránk. Akkád és sumér szókincsből származnak az építkezés következő szavai is: ház, hajlék, otthon, torony, fal, tető, eresz, épít, kapu, lépcső, szoba terem, tornác, korlát, homok, agyag, cserép, deszka, arány.
hírek információk
Billenő garázskapuk - a legkedvezőbb árak
Komolyan el kell gondolkoznia annak, aki garázskapu beépítését tervezi, hiszen számtalan típus létezik. A legfontosabb kérdés minden esetben mégis az, hogy hőszigetelt, vagy szigetelésmentes változatot választunk, hiszen a garázskapu általában az épület legnagyobb felületű nyílászárója.
Nyílászárók a garázson
A Áron Ház Kft. a garázskapuk hatalmas választékát kínálja megrendelőinek. Akár szekcionált, billenő, vagy automata kapukról legyen szó, nálunk megtalálja, az önnek legmegfelelőbb változatot!