MENU
Hírek, információk

Őseink a szimbólumokban is megkülönböztették az ajtót és a kaput

Őseink a szimbólumokban is megkülönböztették az ajtót és a kaput Őseink, a szabír-magyarok másképp nevezték a vermeik lejáratát, azoknak volt ajtó a neve, az egyéb bejáratokat nevezték kapunak.

A szabir-magyarok ajtónak csak vermeik ásott lejáratát hívták, meg a földbe süllyesztett szláv kunyhók lejáratát. Nem ismert mióta vált általánossá a házak, helyiségek, épületek bejáratait ajtónak nevezni. Az viszont szembetűnő, hogy a kapuhoz hasonlatos szimbolikus jelentése az "ajtó"-nak szigorúan véve nincsen. A mai értelemben használva viszont, jelentősége meghaladja a kapuét, hiszen az ember közvetlen környezetébe, - intim szférájába - a házba, lakásba, szobába enged belépést, míg a kapu a tágabb környezetbe, házaknál a telekre, lakásoknál az épületbe.
hírek információk
A kilincsk kialakítása
A legtöbbek szerint a kilincsek kialakítását csupán a divat és a formatervezők fantáziája szabja meg. Holott a kilincsek fontos műszaki tartalommal rendelkező, rendkívül sok zárszabványhoz alkalmazkodó termékek.
Billentőlétra - technikai megoldás az árnyékolástechnikában
A redőny, mint az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb árnyékolástechnikai eszköz népszerűségét sokoldalúsága adja, mely szerint szinte bármely nyílászárótípushoz kiválóan csatlakoztatható. Köszönhető ez többek között az ún. billentőlétrának, amely nemcsak szerves részét képezi redőnyünknek, hanem mozgathatóságát is nagymértékben befolyásolja.