MENU
Hírek, információk

Őseink a szimbólumokban is megkülönböztették az ajtót és a kaput

Őseink a szimbólumokban is megkülönböztették az ajtót és a kaput Őseink, a szabír-magyarok másképp nevezték a vermeik lejáratát, azoknak volt ajtó a neve, az egyéb bejáratokat nevezték kapunak.

A szabir-magyarok ajtónak csak vermeik ásott lejáratát hívták, meg a földbe süllyesztett szláv kunyhók lejáratát. Nem ismert mióta vált általánossá a házak, helyiségek, épületek bejáratait ajtónak nevezni. Az viszont szembetűnő, hogy a kapuhoz hasonlatos szimbolikus jelentése az "ajtó"-nak szigorúan véve nincsen. A mai értelemben használva viszont, jelentősége meghaladja a kapuét, hiszen az ember közvetlen környezetébe, - intim szférájába - a házba, lakásba, szobába enged belépést, míg a kapu a tágabb környezetbe, házaknál a telekre, lakásoknál az épületbe.
hírek információk
Bejárati ajtók - sokszínűség az első lépéseknél
Kiemelt helyet foglal el otthonunk összképének alakításában egy megfelelően megválasztott bejárati ajtó. Nyílászáróinknak ezen fajtájával szembesül először a lakásunk előtt türelmetlenül toporgó vendégsereg, míg az ajtóhoz sietünk, nem mindegy tehát, milyen látvánnyal kell beérniük.
Ablakcsere és megtakarítás
Egyre elterjedtebb, hogy az újonnan felépített házakat már energiatakarékosra tervezik. Az épület déli oldalára kerülnek a nagy ablakok, északra a kisebbek.