MENU
Hírek, információk

Korabeli ajtófeliratok

Korabeli ajtófeliratok Nem kell olyan messzire menni vissza az időben, hogy olyan korba érjünk, ahol igen fontosak voltak a különböző hiedelmek. Jókívánsággal illett kedveskedni az ajtón belépő vendégeknek, ebből a célból készültek az ajtó és kapufeliratok.

A kapuk fölött gyakrabban lehetett feliratokkal találkozni - legégy, hogyha csak a csodálatosan faragott, és sokak által ismert székelykapura gondolunk. Azokból a mai napig lehet látni Székelyföldön ma is álló darabokat. De a turizmusnak és a hagyományőrzésnek köszönhetően egyre több helyen építenek új ilyen bejáratokat is.

Gyűjtésünkben most egy csokorra való egykori ajtó- és kapu feliratot olvashatnak:

- Béke a bejövőre, áldás a kimenőre!
- Békesség a bemenőknek, egészség a kimenőknek.
- Ha jó szándék hoz, e kapun bejöhetsz, különben az úton fel s alá elmehetsz.
- Jó szívű barát, béjöhetsz.
- Szíves vendéglátó e ajtó gazdája, de a gonosz embert furkósbottal várja.
- Szíves vendéglátó e ajtó gazdája, de a gonosz álnokot végképpen kizárja.
- Térj be hozzánk vándor, ha erre visz az utad, ha jó a szándékod, itt szeretet fogad.
- Vándor! Ez az ajtó nem akar kizárni, csak azt mutatja meg, merre kell bejárni.
hírek információk
Még nem késő a nyílászáró csere a tél beállta előtt!
Hamar vége lett a nyárnak, az éjszakák máris hűvösek, vannak akiknél teszt jelleggel vagy átmenetileg az előzetes fűtést is bekapcsolták már. Hamarosan azonban élesben is elkezdődik a fűtésszezon, és bizony igen hamar kiderül, ha az ajtó és/vagy ablak nem elég korszerű és szökik a meleg. Sajnos akármilyen hatékony vagy modern fűtésünk van, ha a nyílászáróink elavultak, könnyen távozik a meleg a lakásunkból, és ez nem csak apró kellemetlenséggel jár, hanem több tíz százalékkal is csökkentheti a lakás hőmérsékletét és hőérzetét.