MENU
Hírek, információk

Hogyan cseréljünk nyílászárót - ablakcsere tippek

Hogyan cseréljünk nyílászárót - ablakcsere tippek Ablakcserénél a legfontosabb, hogy figyelembe vegyünk, hogy milyen hőszigetelés van az épület külső falain. Meg kell határozni, hogy a ház szerkezetét milyen hőátbocsájtásúra szeretnénk.

Ha például szigeteletlen B30-as téglafalunk van, annak körülbelül 1,5 a hőátbocsátása, vagyis az úgynevezett U értéke. Ehhez képest a régebbi nyílászáróink jóval magasabb U értékkel rendelkeznek, tehát ha csupán az a célunk, hogy a határoló szerkezet U értékét egységessé tegyük, akkor azt egy 1,1-es hőátbocsátású nyílászáróval is megtehetjük.

Ellenben, ha a falakat a jelenlegi követelmény szerint minimum 0,45-ös hőátbocsátásúra szeretnénk kialakítani (amit körülbelül 6-7 cm-es hőszigeteléssel tudunk elérni), akkor tudnunk kell, hogy bár az 1,1-es nyílászáró nagyságrendekkel jobb lesz, mint a régebbi ablakok, a falakhoz képest még mindig itt fog elszökni a legtöbb hő. Tehát akár egy 0,8-as, vagy 0,6-os nyílászáróval is sokkal jobb hatásfokot tudunk elérni. Ugyanakkor, ha a falak hőszigetelését nem tervezzük, akkor teljesen felesleges egy ilyen komoly ablakot beszereznünk, ugyanis csak a pénzt dobnánk ki az ablakon, ha a nyílászáróink tökéletesek, de a falakon keresztül továbbra is eltávozik a hőenergia.
hírek információk
Színes és műanyag - kettő az egyben
A nyílászárók kiválasztása nem könnyű feladat, a praktikusság és a minőség mellett ugyanis esztétikai szempontokat is figyelembe kell venni, hiszen az ajtók és ablakok igen feltűnőek a házakon, lakásokon, alapvetően határozzák meg azok összképét. Örök kérdés ezzel kapcsolatban, hogy fa, vagy műanyag nyílászárót válasszunk-e.