MENU
Hírek, információk

Ablakok a tetőn

Ablakok a tetőn A tetőtér beépítések elterjedésével igen gyakoriak lettek a tetőablakok. A tető dőlésszögében elhelyezett nyílászárók megfelelő kezelése azonban nem minden esetben egyezik a hagyományos ablakokéval.

A tetőtéri nyílászárók fontos, hogy különlegesen jó minőségű anyagból készüljenek, hiszen fokozottan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, a csapadéknak és az erős napsütésnek. A megfelelően hőszigetelt ablak, még nagyobb alapterület esetén sem jelet lényeges költségnövekedést a téli napokban, ugyanakkor – ez persze a környezettő is függ – igen esztétikus kilátást biztosíthat, és vidámmá, világossá teheti a padlásszobákat is.

Sokan ezért nem rajonganak a tetőtéri ablakokért, mert fokozottan képesek szennyeződni. Ez nem minden esetben igaz. Egy, a belvárosban használt tetőtéri nyílászáró természetesen hamarabb lesz poros, mint a külvárosiak, ott azonban, ahol a por nem nagyobb az átlagosnál, nem jelet többlet munkát takarításkor sem a tetőtéri ablak használata.

A háziasszonyok arra szoktak panaszkodni, hogy minden eső után neki lehet esni a tetőtéri ablak tisztításának, hiszen csúnyán szárad meg az üvegen a víz. Ez sajnos igaz, de nem csak a tetőtéri ablakokra jellemző. Tény ugyan, hogy a döntötten elhelyezett ablakokon jobban látszik a jelenség, mert a napsugarak is más szögben érik őket.

Azonban vannak olyan megoldások, melyek kifejezetten az esők idejére javasolják az ablaktisztítást is. Kaphatóak nagy választékban ma már a pumpás ablaktisztítók. Létezik belőlük több féle környezetbarát, szintetikus anyagok helyett például csupán ecetet tartalmazó is. Esős időben az ablak külsejére spriccelve az időjárásra bízhatjuk a többit: a csapadék lemossa, a szél megszárítja majd az ablakot.
hírek információk
Árnyékolás - igények és lehetőségek találkozása
Az már az általános iskolai fizika órákról nyilvánvaló számunkra, hogy az üveg átengedi a hozzá érkező napsugarakat, viszont korántsem biztos, hogy minden érkező vendéget szívesen látunk, tekintve, hogy a kitessékelésük már sokkal nehezebb feladat különösen egy forró nyári napon.
Fa nyílászárók felülkezelve
A nyílászárók kiválasztása egy lakáshoz vagy házhoz sosem könnyű feladat, mert több szempont alapján kell dönteni. Fontos, hogy a választott nyílászáró megfeleljen az esztétikai követelményeknek, ugyanakkor legalább ilyen lényeges az is, hogy hosszú távon bírja a strapát, és kellőképpen ellen tudjon állni a külső hatásoknak. A fa nyílászáró gyakran megosztja az embereket, mivel esztétikai szempontból tökéletesek ugyan, de sokan tartanak attól, hogy nem elég strapabíróak.