MENU
Hírek, információk

Utólag szerelhető ajtó - az mit jelent?

Utólag szerelhető ajtó - az mit jelent? Hosszú éveken-évtizedeken keresztül az építőiparban a belső ajtó beépítés a következőt jelentette: a falazással egyidejűleg az ajtót függőbe-vízszintbe állították, majd egyszerűen körbefalazták. Ez mostanság annyit változott, hogy előre kialakított nyílásba utólag teszik be ugyanazt a fa tokos ajtót, PUR habbal rögzítik. Természetesen a vakolás után fa takaróléccel az ajtótokot körbe kell szegni. Ez a múlt.

Mi a jelen és a jövő?

A válasz: az utólag szerelhető tokos belső ajtó. Miért?

Leginkább azért, mert így a belső ajtó az építkezés befejező fázisában kerül beépítésre, ezáltal esetleges sérülése az építkezés során kevésbé valószínű. Jelentősen megnőtt az igényes kivitelű, bútorminőségű ajtók választéka, ezek mind csak így készülnek.

Az ajtótokok előre elkészített, vakolt vagy burkolt kész falnyílásba kerülnek beépítésre. Az L alakú ajtótok az egyik oldalról becsúsztatható a falnyílásba, ezen az oldalon rá is takar a falra. A másik oldalon pedig a rácsúsztatott tokborítás zárja ugyanúgy a másik oldalt.
Mivel a válaszfalak nem egyforma vastagságúak, ezért természetesen különböző vastagságú tokokat kell gyártani. Ezért a gyártók általában 20mm-es ugrásokkal készítenek tokokat általában 8-10 cm falvastagságtól felfelé 35-45 cm-ig. Ezek a szerkezetek a fal vastagságától függően a tokborítással általában 20 mm-t állíthatók. Ezzel minden méret fedve van, ill. a kisebb falegyenetlenségek is kiküszöbölhetők. Kisebb gyártók készítenek egyedi felmérés alapján általában fából állíthatóság nélkül vagy kicsi /kb. 5 mm-es/ állíthatósággal is utólag szerelhető tokokat.

Ezek a szerkezetek kényesebbek az igényes és pontos falazásra – vakolásra, hiszen nem tudják követni a falszerkezet esetleg több cm-es görbeségét, ívét.

Oda kell időben figyelni, hiszen utólag nem vagy nagyon nehezen lehet korrigálni.
hírek információk
Optikai trükkök - mit tegyünk, ha magas az ablak?
Felújításkor, nyílászárócserekor sokszor felmerül a kérdés, hogy az alacsony belmagasságú lakásokban milyen függönyt érdemes feltenni, hogy megfelelő összhangban legyen a sajátos körülményekkel.