MENU
Hírek, információk

Utólag szerelhető ajtó - az mit jelent?

Utólag szerelhető ajtó - az mit jelent? Hosszú éveken-évtizedeken keresztül az építőiparban a belső ajtó beépítés a következőt jelentette: a falazással egyidejűleg az ajtót függőbe-vízszintbe állították, majd egyszerűen körbefalazták. Ez mostanság annyit változott, hogy előre kialakított nyílásba utólag teszik be ugyanazt a fa tokos ajtót, PUR habbal rögzítik. Természetesen a vakolás után fa takaróléccel az ajtótokot körbe kell szegni. Ez a múlt.

Mi a jelen és a jövő?

A válasz: az utólag szerelhető tokos belső ajtó. Miért?

Leginkább azért, mert így a belső ajtó az építkezés befejező fázisában kerül beépítésre, ezáltal esetleges sérülése az építkezés során kevésbé valószínű. Jelentősen megnőtt az igényes kivitelű, bútorminőségű ajtók választéka, ezek mind csak így készülnek.

Az ajtótokok előre elkészített, vakolt vagy burkolt kész falnyílásba kerülnek beépítésre. Az L alakú ajtótok az egyik oldalról becsúsztatható a falnyílásba, ezen az oldalon rá is takar a falra. A másik oldalon pedig a rácsúsztatott tokborítás zárja ugyanúgy a másik oldalt.
Mivel a válaszfalak nem egyforma vastagságúak, ezért természetesen különböző vastagságú tokokat kell gyártani. Ezért a gyártók általában 20mm-es ugrásokkal készítenek tokokat általában 8-10 cm falvastagságtól felfelé 35-45 cm-ig. Ezek a szerkezetek a fal vastagságától függően a tokborítással általában 20 mm-t állíthatók. Ezzel minden méret fedve van, ill. a kisebb falegyenetlenségek is kiküszöbölhetők. Kisebb gyártók készítenek egyedi felmérés alapján általában fából állíthatóság nélkül vagy kicsi /kb. 5 mm-es/ állíthatósággal is utólag szerelhető tokokat.

Ezek a szerkezetek kényesebbek az igényes és pontos falazásra – vakolásra, hiszen nem tudják követni a falszerkezet esetleg több cm-es görbeségét, ívét.

Oda kell időben figyelni, hiszen utólag nem vagy nagyon nehezen lehet korrigálni.
hírek információk
OTP-s hitel már az Áron Háznál is!
Sajnos nagyon sok régi építésű házon, panelházon napjainkra tönkrement, megvetemedett a legtöbb nyílászáró és a lakók bármilyen utólagos szigetelési módszerhez folyamodnak, már nem akadályozható meg a meleg levegő elszökése vagy a zaj beáramlása a réseken át.
Árnyékos tetőterek
A meleg ellen leghatékonyabban a külső árnyékolókkal védekezhetünk. Ha ugyanis átforrósodik az ablaküveg, a belső roló sem állítja meg a hőség továbbterjedését. A külső árnyékolóknak két fő típusa van: a redőny és a hővédő roló.