MENU
Hírek, információk

Biztonsági ajtók

Biztonsági ajtók Nyáron lakásunkat, télen a hétvégi házunkat féltjük a betörőktől. Megfelelő mechanikai védelemmel jelentősen megnehezíthetjük a nem kívánatos vendégek dolgát, jobb esetben egészen a rendőrség kiérkezéséig. Cikkünkben a biztonsági ajtókkal szemben támasztott követelményekről szólunk.

A teljes körű mechanikai védelem alkotóelemeiként, a biztosítók által is elfogadott biztonsági bejárati ajtóknak pontosan meghatározott műszaki feltételeknek kell maradéktalanul megfelelniük. Az ajtó és az ajtótok szerkezet anyaga fém, keményfa vagy ezekkel támadás szempontjából egyenértékű ellenállást biztosító szerkezeti kialakításúnak kell lenni. Puhafa szerkezetnél figyelembe kell venni a fa szálirányú támadhatóságát, ezért csak megerősítéssel lehet alkalmas a kívánt ellenállás biztosítására. Fa tokozat esetén a zár reteszvasak fogadására megerősített, a falszerkezethez legalább 3 ponton rögzített ellenlemezt kell alkalmazni.

Biztonsági ajtók kategóriái

A biztonsági bejárati ajtók három kategóriába sorolhatók. Ezeknek a műszaki paramétereinek az előzőekben felsoroltakon túl, egy nehezebb betörési kísérlettel igazolt ellenállási időnormának is meg kell felelniük. Visszafelé haladva a harmadik kategóriához 5 perces áthatolási, áttörési ellenállás tartozik, a lehetőségekhez képest leghatékonyabb támadási módszerrel, a következő szerszámokkal vizsgálva: csavarhúzókkal, fa vagy műanyag ékkel, csőfogóval és feszítővassal. A második kategóriájú ajtók 10 perces áthatolási, áttörési ellenállással bírnak, a lehetőségekhez képest leghatékonyabb támadási módszerrel, az eddigi összes szerszámmal, valamint kalapáccsal, hidegvágóval, vésővel, fejszével, csapszegvágóval, fűrésszel, fúrógéppel, lemezollóval vizsgálva. Legjobb minősítést kiérdemlő, első kategóriás ajtónál 15 perces áthatolási, áttörési ellenállás az elvárt, a lehetőségekhez képest leghatékonyabb támadási módszerrel, a következő szerszámokkal vizsgálva: az eddigi szerszámkészleteken túlmenően elektromos daraboló fűrész, elektromos rókafarkú fűrész, hosszabbító cső, koronafúró, sarokcsiszoló felhasználásával. Kiemelt minősítést kap az az ajtó, ami 20 perces áthatolási, áttörési ellenállással bír, a lehetőségekhez képest leghatékonyabb támadási módszerrel, a következő szerszámokkal vizsgálva: előző szerszámkészleteken túlmenően 1050/620 W-os fúrógép valamint 1900/1175 W-os sarokcsiszoló, O 230 mm vágókoronggal.


A biztonsági ajtó beszerelése

A tokszerkezetet a határoló falszerkezethez 30 cm-enként rögzíteni kell, téglafalnál legalább 15 cm mélyen, 12 mm köracél tartószilárdságával egyenértékű erősséggel, betonfalnál legalább 10 cm mélyen, 10 mm köracél tartószilárdságával egyenértékű erősséggel. Az ajtólap fém vagy faszerkezetű lehet. Faszerkezet esetén legalább 40 mm vastagságú, tömör keményfa szilárságával egyezőnek kell lennie. Amennyiben a fémszerkezetű ajtó belső rácsszerkezetű erősítést kap, a rácsszerkezet osztásának meg kell felelnie az előírások szerinti 30×10 cm minimális rácskiosztásnak. 

Az ajtólap vastagsága faborításnál legalább 12 mm, acéllemez borításnál legalább 8 mm legyen. A szerkezetek külső borítólemezeit úgy kell rögzíteni, hogy az kívülről csak roncsolással legyen bontható. Az ajtólapot fémszerkezet esetén legalább 1,2-2 mm vastagságú acéllemezzel kell borítani. Az ajtólap és tok közötti záráspontosság maximum 2 mm lehet oldalanként. Keményfa szerkezet esetén maximum 5 mm záráspontosságú ajtólap engedett. Az ajtólap és a tok vetemedése a zárás biztonságát nem befolyásolhatja.Az ajtólapokat minimum 3 darab diópánttal vagy azzal egyenértékű szilárdságú egyedi kialakítású forgópánttal kell a tokozathoz rögzíteni. Az ajtólapokat kiemelés, be- és kifeszítés elleni védelemmel, kétszárnyas ajtóknál a fixre rögzíthető szárnyat reteszhúzás elleni védelemmel kell ellátni. A zárszerkezetnek legalább négy ponton kell biztosítania a zárást. A reteszelési mélységnek a 18 mm-t el kell érnie. A zártestet és a zárbetétet fúrás és letörés ellen védeni kell. Önálló reteszelési pontként az egymástól legalább 30 cm-re elhelyezkedő reteszvasak fogadhatók el. 

Üvegezett ajtók csak áttörés biztos, rétegelt üveggel szerelten vagy azzal egyenértékű védettséget nyújtó szerkezet, pl. polikarbonát, szerves üveg, fóliázott minősített üvegszerkezet felhasználásával fogadható el. A normál üvegezés megfelelő méretű és hálókiosztású rácsszerkezettel védetten, kívülről nem bontható kivitelben is megfelel a követelményeknek.


Mielőtt elindulunk biztonsági ajtót nézni...

  • Mérjük meg a fal és az ajtótok találkozásánál faltól-falig a szélességet.
  • Mérjük meg a padlótól az ajtótok és a fal találkozásáig a magasságot.
  • Döntsük el, hogy falközépbe szerelhetőt vagy falsíkba szerelhető ajtót (az ajtótok belefekszik a falnyílásba, és a vele egybeépített takarókeret eltakarja a fal és a tok találkozását - rátakar a falra) akarunk-e vásárolni. 
  • Ha takarókeretes biztonsági ajtó mellett döntöttünk, gondolkozzunk el azon, hogy a bejárat felőli külső falsíkot vagy a lakáson belüli belső falsíkot akarjuk-e takarni. (Külső falsíkból befelé nyíló vagy belső falsíkból befelé nyíló.) 
  • Mivel a tokba záródó ajtók kifelé nyílósra is beépíthetők, az így szerelt ajtóknál megfordul a külső és belső értelmezése.
  • Jobbos (belülről az ajtóval szemben állva a diópánt/zsanér a jobb kezünk fele esik) vagy balos (belülről az ajtóval szemben állva a diópánt/zsanér a bal kezünk fele esik) a jelenlegi ajtónk?
  • Akarunk-e küszöböt, amit át kell lépni, vagy a padlóra takarjon rá a becsukódó ajtó aljából kinyúló lap?
  • Ahonnan bemegyünk a lakásba, fűtött vagy temperált lépcsőház? Ebben az esetben elégséges a festett acél biztonsági ajtó hőszigetelése, viszont ha fűtetlen helyről, közvetlen kültérről (nem zárt lépcsőház, körfolyosó, családi ház stb.) megyünk a lakásba, mindenképpen a fokozottabban hő- és hangszigetelt, acél szerkezetű faburkolatos biztonsági ajtót válasszunk.
  • Tudunk-e gondoskodni eső, hó, nap elleni védelemről? 
  • Hány kulcsra lesz szükségünk?
hírek információk
Ablakok - napfény
Érdemes kihasználnunk a napsugárzás erejét: tegyük szabaddá az ablakokat, engedjük, hogy a napfény melegítse a lakást! Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának háromnegyedét télen a fűtés jelenti, így ekkor kis odafigyeléssel is sok pénzt megspórolhatunk.
Eljött az ívelt tolóajtók ideje!
Az újonnan tervezett épületekben gyakran találkozunk ívelt falfelületekkel. Ezekre is elhelyezhető tolóajtó? Új építésű családi házunkban az egyik szobánál íves falat szeretnénk. Ilyen helyre Is berakható a hagyományos ajtó?