MENU
Hírek, információk

Ajtók aluminium kerettel

Ajtók aluminium kerettel Meglevő bútorainkat ajtócserével is fel lehet újítani, amihez ajánlatos a szokásostól eltérő anyagok adta lehetőségeket is figyelembe venni. Ilyen munkáknál az új trendeket is érdemes követni. Mostanában pl. divatosak az alumíniumkeretes ajtók, amelyekbe a legkülönfélébb ajtóbetéteket lehet beépíteni.

Többek között különféle mintázatú, savmaratott, áttetsző és teljesen átlátszó, esetleg mintás üvegeket, amelyek adott esetben igen dekoratív hatást kelthetnek szoba- és konyhabútorokon. Az ilyen változtatáshoz természetesen speciális keretprofilok, továbbá a hozzávaló szerelvények is szükségesek, amelyeket külön kell megrendelni. Az összeszerelést azonban magunknak kell elvégezni, sőt némelyik profilt magunknak kell méretre is vágni. A megrendeléshez ajánlatos előzőleg megismerni ezeket a termékeket és lehetőségeiket.

Az alumíniumból készült, üreges keretprofilok csak nyíló- és kávára csukódó ajtók készítésére alkalmasak. Az egyik oldalukon lekerekített profilok 20,6x19,2 mm-esek, a finoman lekerekített élűek 26,8x20,6 mm-esek, és 3 m-es szálban rendelhetők meg, míg a szélesített idomok 45,8x20,6 mm-es méretűek, és a gyártó szabja az ajtó megadott méretére. Az alapanyagként használt idomok hornyába fogható üvegek vastagsága 4 mm, amelyet áttetsző műanyag befogóprofil rögzít rugalmasan a keretbe. Bármilyen méretű is a keret, darabjait a profilidom megfelelő hornyába illesztett speciális sarokösszefogó öntvény elem csavarjainak a meghúzásával lehet szilárdan rögzíteni. A keretek darabjai minden esetben pontosan 45 fokban egymáshoz illesztett végekkel csatlakoznak egymáshoz. A nagyobb felületű ajtóknál keretosztó lécek beépítésével van mód az üvegezett felület kisebb részekre történő felosztására. A keretosztók egyébként magát a keretszerkezetet is merevebbé, szilárdabbá teszik. A keretidomokból a megfelelő méretű darabokat csak speciális vágókészülékkel lehet pontosan összeilleszthetően levágni, mert a precíz kialakítás az ilyen ajtóknál alapkövetelmény, mint ahogyan az is, hogy az összeeresztett sarkok pontosan merőlegesek legyenek. A megmunkálás közben nem keletkezhetnek a felületkezelést felsértő karcok. Az ilyen kereteket ezért az általunk megadott méretekre a gyártó készíti el, mégpedig általában két hét alatt. Az alumínium ajtókeretekbe a szokásosaktól eltérő kivetőpántokat lehet csak beszerelni. A keskeny profilból készülő keretekhez és a szélesekhez is más pántok alkalmazhatók, ez utóbbiaknak a fazékátmérője 26 mm. Helyüket magunknak kell meghatározni. A közepes szélességű keretidomok viszont olyan kialakításúak, hogy azokhoz ún. gyorsszerelő ráütőpántot és a hozzá való pántalátéteket lehet alkalmazni. Ezek előnye, hogy a sarokmerevítőkhöz hasonlóan az idom megfelelő profiljába illesztve csavarral rögzíthetők. Ennek a 26,8 mm széles profilnak a jellegzetessége, hogy a szerelvények rögzítésére szolgáló üreget egy, az idom hornyába pattintható, alumínium színű műanyag takaróprofillal lehet lefedni. Ezek a takaróprofilok a sarkokban természetesen 45 fokban összevágva illeszthetők egymáshoz, mint ahogyan magát az ajtókeret idomdarabjait is. A gyorsszerelő pántok szára mellett merőlegesre vágott végű takarólapokkal lehet a működésükhöz szükséges nyílást biztosítani.

A betétek anyaga 4 mm vastagságú lehet, a vágott méretet tekintve azonban mindenkor a műanyag üvegbefogó alsó falvastagságának kétszeresével kisebb legyen, mint a befogó hornyok között mért távolságok. Az üveg nagyon dekoratív betét, de ezt üvegesnél kell külön megrendelni. Szokatlan hatást érhetünk el a széles alumínium idomokból készült és csak áttetsző üvegezésű ajtókkal, ha olyan profilt választunk, amelynél az üvegfogó horony nem hátra, hanem előre-, és így a szélesebb keretrész az üveg alá kerül. A keretezés így keskenynek tűnik ugyan, ám a szélesebb rész szilárdabb keretet eredményez, ami különösen fiókoknál előnyös. Betétként az üvegen kívül bármilyen 4 mm vastag dekoratív táblás anyag is megfelel. A műanyag befogó profilt ezeknél a tábláknál is alkalmazni kell a szilárd és rugalmas rögzítés miatt.
Végezetül megemlítjük, hogy beszerezhetők még 19 mm vastag bútorlapokhoz használható alumínium élzáró "T" idomok is, amelyeket az ajtólapokba mart hézagba beütve lehet a frontlapok élére erősíteni, ezzel is erősítve az ún. tele- és az alukeretes ajtók összhangját. Az alumínium élzáró idomok 3 m-es szálakban rendelhetők meg. Peremük elől a táblák felületére fekszik rá, míg hátul finoman lekerekített felső élük a 19 mm vastag bútorlapok élét teljesen eltakarja. Feltéve, hogy a rögzítéshez szükséges 2,9 mm-es és 11 mm mély mart horony a lap élétől 3,3 mm-re kerül. A hornyot természetesen célszerű asztalossal kimaratni, hogy kellően pontos legyen.
hírek információk
Görög nyílászárók az ókorban
Természetesen már volt ablaka az egyiptomi épületeknek is. Az ókori görögök pedig szintén híresek voltak az építészeti zsenialitásukról. Ők az ablakot az utca felé csak magánházaik felső emeletén alkalmaztak. A rómaiaknál az ablak már általánosabb volt.
Fogjuk be a nap melegét!
Energiamegtakarítást nem csak azzal érhetünk el, hogy a benti meleget nem engedjük ki, hanem azzal is, hogy a napsugarak hőenergiájából minél többet beengedünk a lakásba. A beengedett napenergia arányát kis g-vel jelölik — minél nagyobb ez az érték, annál jobb, hiszen annál több meleget nyerünk az ablakon át.