MENU
Hírek, információk

Belső ajtók - Milyen anyagból?

Belső ajtók - Milyen anyagból? A belső ajtók anyaga általában fa vagy valamilyen fa jellegű anyag. A hagyományos farostlemez ajtók, a legegyszerűbb és legolcsóbb típusok. Igazán egy fontos előnyüket érdemes kiemelni, az árukat. Utólag szerelhető tokkal nem készülnek.

A tömör fa ajtóknál viszont érdemes elidőzni, olyan sokféle minőségű termék közül lehet választani. Az alsó kategória, a „negatív példa” a nem kiszárított /nedves/ anyagból készült – egy hete még a rigó fütyült rajta, szokták mondani – ímmel-ámmal lecsiszolt, fahibákkal teli egyrétegű anyagból készült termék, no ezt nem szabad választani. Egy felületkezelés nélküli ajtón érdemes jól megnézni a megmunkálás minőségét: a csiszolást, az elemek összeillesztését, a betétek kidolgozását, a használt pántokat, zárakat, a zárhelyek kidolgozását, és nem utolsósorban a faanyag minőségét. Ezek megbízhatóan jelzik a gyártó igényességét.

Fontos: nem megfelelő hőmérsékleten és páratartalom mellett tárolt faanyagból NEM LEHET vetemedésmentes ajtót gyártani. A másik garancia a többrétegű alapanyag, hiszen a különböző szálirányú metszetek összefordításával kiküszöbölhetők az egyirányú deformációk.

Az alapanyagban található fahibák mennyisége és jellege is minőségi kategóriát jelent. A hossztoldott hibakiejtett alapanyag már egy következő lépcső, a toldásmentes (és fahiba mentes) termék a legjobb kategória.

A tömör fa ajtókon kívül a forgácslap v. MDF (finomra őrölt faforgács magas nyomáson összeragasztva) alapú ajtók a másik nagy csoport. Az MDF nagyobb szilárdságú, tömörebb, mint a forgácslap. A tokok kb. 20 mm vastagságúak, felületképzésük adja az ajtó típusát. A lapok papírrács, furatolt forgácslap, esetleg tömör forgácslap betétesek, felületképzésük általában a tokkal azonos.

A legegyszerűbb változatú dekor ajtók esetén egy vékony műanyag fólia (általában fehér vagy különböző fautánzatú színekben) adja a felületet. Előnye az alacsony ár, illetve lapcsere esetén (ha a fólia ugyanaz), az évek múlva is megegyező szín. Későbbi felületkezelést nem igényel. Hátránya a sérülékenység, viszont speciális fóliák esetén ez is szinte teljesen kiküszöbölhető. A lapok papírrács betéttel készülnek.

Fa furnéros termékek esetén a fóliát egy vékony, többszörösen lakkozott falemez helyettesíti, mely lényegesen erősebb, keményebb felületet ad. Különböző faanyagok, felhasználásával (intarzia berakások) sokféle formát lehet varázsolni. Ezek a termékek igényesek, különösen a modern ajtók vonatkozásában kedveltek. Előnye a természetes faanyag megjelenés, későbbi felületkezelést nem igényel. A természetes faanyag miatt a felület öregszik, a színkülönbség egyes fafajoknál jelentős is lehet. A lapok általában furatolt forgácslap betéttel készülnek.

MDF tok és lap alkalmazásánál a natur és sima felületbe különböző mart mintákat lehet elhelyezni, mely gyári vagy házi kivitelű festett felületképzést kaphat. A színek változatosak, viszont idővel újrafestést igényel. Masonite előnyomott HDF lapok esetén a tok ugyanaz, a lap speciális technológiával készített nyomott mintás lap, mely MDF (esetleg fa) keretre kerül ráépítésre, papírrács betétes lapszerkezettel.

Érdemes megnézni a tok- és szárnykeret vastagságát, az ajtólap betétjeinek szerkezetét. A fa pallótok (kb. 40 mm vtg.) képes fogadni a becsavarós pántokat, a 20 mm-es tokoknál ún. acél pánttáskákat alkalmaznak. A pántok állíthatósága, stabilitása fontos kérdés, a tokon lévő egycsapos pipapánt ugyan ki-és becsavarással könnyen állítható, de kilazulás esetén gond lehet. A pallótoknál alkalmazható 3D pántok több ponton csavarozással rögzítettek, minden irányban állíthatók. A nikkel (króm) pánttáskák is nagyfokú stabilitást biztosítanak közepes vagy kis ajtólap súly esetén. Egy irányban állíthatók. Az ajtószárnyak általában egycsapos becsavarós pánttal készülnek.
hírek információk
A tél nem ablakcsereszezon – óriási tévedés!
A köztudatban az terjedt el, hogy a téli időszak nem alkalmas az ablakcserére, mert a hideg idő megakadályozza a rögzítőanyagok kötését-száradását, és egyébként is a munkálatok alatt kihűl a lakás. Hadd cáfoljuk meg ezeket a tévhiteket!
Biztonsági ajtók
Nyáron lakásunkat, télen a hétvégi házunkat féltjük a betörőktől. Megfelelő mechanikai védelemmel jelentősen megnehezíthetjük a nem kívánatos vendégek dolgát, jobb esetben egészen a rendőrség kiérkezéséig. Cikkünkben a biztonsági ajtókkal szemben támasztott követelményekről szólunk.