MENU
Hírek, információk

Milyen nyílászárót válasszak? 1. rész

Milyen nyílászárót válasszak? 1. rész Egy új lakás építésének vagy a régi felújításának lényeges része a nyílászáró választás. Hiszen mind esztétikailag, mind használati szempontból rendkívül sok mindent kell mérlegelni a döntés meghozatala előtt.

MILYEN ANYAGBÓL?

Az első kérdés általában a következő: fa vagy műanyag ? Nézzük a jellemzőket - szándékosan nem előnyt vagy hátrányt írok, hiszen egy-egy tulajdonság kinek-kinek lehet jó vagy rossz egyaránt - de tudni kell, hogy mindkét anyagból lehet kiváló minőséget, szépet és használhatót választani.

FA NYÍLÁSZÁRÓK

A fa egy élő organikus építőanyag, fajtájára jellemző erezetével, csodálatos színeivel, mozgalmasságával, kecsességével. Él, ezért szeretetet, törődést igényel, amit sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni. A fát annak ajánlom, aki azonosulni tud ezzel a szemlélettel, a természetes anyagokat kedveli, az évek folyamán gondozza, ápolja nyílászáróit.
A fa ablakok esetén a keret célszerűen 3 ütközéses keresztmetszet, 1vagy 2 gumitömítéssel. Fontos a szárított alapanyag, amely - ha a gyártó igényes - már nem probléma. A megfelelően összeállított és száraz 3 rétegű rétegragasztott alapanyag biztosítja a vetemedésmentességet.  A fűrészfogas hossztoldás pedig - ugyan nem mindig szép, de - a fahibák kivágása után is gazdaságos anyagfelhasználást tesz lehetővé. A toldásmentes alapanyag viszont már esztétikailag is maradandó élményt nyújt.
A fafajok tulajdonságai, az évgyűrűk formája, színe mind-mind befolyásolják a nyílászárók megjelenését. Gyárthatóság - műszaki tulajdonságok - ár szempontjából a legkedveltebb alapanyag a borovi fenyő ill. a lucfenyő, de különleges igények esetén tölgyből vagy más fafajból, akár egzotikusakból is készülnek szerkezetek.
A felületkezelés lehetőség szerint üzemben, de lehetőség szerint beépítés előtt történjen! Miért? A keretszerkezet fallal érintkező része is festett lesz, ill. a lezárt felület nem fogja magába szívni az építési nedvességet, tehát nincs vetemedés!

MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓK

A műanyag a mai, modern kor terméke, a célszerűség alapján. Egy jól gyártott, beépített és beállított szerkezet szinte örök darab. Azoknak ajánlom, akik nem ragaszkodnak a természetes anyagokhoz, de jól használható, praktikus, könnyen kezelhető, kevés karbantartást igénylő nyílászárókat szeretnének.
A szinte tökéletes zárás miatt a természetes szellőzés megszűnik, a levegő bevezetését sok esetben mesterségesen biztosítani kell
A műanyag ablakok keretszerkezete - tok és szárny egyaránt - több légkamrás PVC profil, a legnagyobb kamrában horganyzott acél merevítéssel. Figyelem: a profil és a merevítőacél méretei, vastagsága, keresztmetszeti kialakítása a nagy méretű ablakoknál jelentősen befolyásolja a nyílászárók merevségét! A 3 légkamrás profiloknál sok esetben az olcsóbb ár elérése miatt 3 mm-nél kisebb PVC profil falvastagságot használnak, ami nagy szárnyméretnél szintén merevségi problémákat okozhat!
Az alapkonstukció a 3 légkamrás 60 mm-es profil, a felső-középkategóriát az 5 légkamrás 70 mm-es profilok jelentik. A 80 mm vagy annál vastagabb sok kamrájú rendszerek inkább hőszigetelésben tudnak többet.
A profilok 2 vagy 3 ütközéssel készülnek, mindkét rendszernek vannak hívei. A 3 ütközős profilok belső tisztítása a több ütközési felület miatt körülményesebb, beállítása igényesebb!

KOMBINÁLT ANYAGÚ ILL. ALUMÍNIUM NYÍLÁSZÁRÓK

Természetesen más anyagból is készülnek ablakok. Az alumínium nyílászárókat családi házakban ritkán alkalmazzák A kombinált anyagú nyílászárók viszont egyre nagyobb teret követelnek maguknak, hiszen már látni PVC-alumínium, fa-hab-alumínium, PVC-fa anyagú szerkezeteket is. Ezek egyelőre magasabb árszintet képviselnek, de a fejlődés egyik lehetséges útját jelentik.

ACÉL NYÍLÁSZÁRÓK

Külön csoportot jelentenek a speciális / általában acél / biztonsági bejárati ajtók, ezeket általában társasházi lakásoknál használják. A jellemzői a homlokzati nyílászárók végén, külön találhatók.
hírek információk
Távirányítású ablakok, ajtók, nyílászárók
Célunk a maximális kényelem biztosítása és az intelligens házkoncepció megvalósítása az elektromos ablakműködtetés forradalmasításával. Ennek mérföldköve az INTEGRA® típusú tetőtéri ablak, melynek egyik legfőbb erénye a beépítés egyszerűsége és a sokrétű működtetési lehetőség.
Spóroljunk minőségi nyílászárókkal!
Az Energia Klub egyik tanulmánya szerint a régebbi épületek hőveszteségének akár 10-25 százalékát is okozhatja nyílászáróik állapota. Korszerű nyílászárók beépítésével, vagy a meglévők tömítésével azonban ez akár a negyedére is csökkenthető. Ezáltal nemcsak az energiafogyasztás, de a por- és a zajszennyezés is csökken.