MENU
Hírek, információk

Milyen nyílászárót válasszak? 1. rész

Milyen nyílászárót válasszak? 1. rész Egy új lakás építésének vagy a régi felújításának lényeges része a nyílászáró választás. Hiszen mind esztétikailag, mind használati szempontból rendkívül sok mindent kell mérlegelni a döntés meghozatala előtt.

MILYEN ANYAGBÓL?

Az első kérdés általában a következő: fa vagy műanyag ? Nézzük a jellemzőket - szándékosan nem előnyt vagy hátrányt írok, hiszen egy-egy tulajdonság kinek-kinek lehet jó vagy rossz egyaránt - de tudni kell, hogy mindkét anyagból lehet kiváló minőséget, szépet és használhatót választani.

FA NYÍLÁSZÁRÓK

A fa egy élő organikus építőanyag, fajtájára jellemző erezetével, csodálatos színeivel, mozgalmasságával, kecsességével. Él, ezért szeretetet, törődést igényel, amit sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni. A fát annak ajánlom, aki azonosulni tud ezzel a szemlélettel, a természetes anyagokat kedveli, az évek folyamán gondozza, ápolja nyílászáróit.
A fa ablakok esetén a keret célszerűen 3 ütközéses keresztmetszet, 1vagy 2 gumitömítéssel. Fontos a szárított alapanyag, amely - ha a gyártó igényes - már nem probléma. A megfelelően összeállított és száraz 3 rétegű rétegragasztott alapanyag biztosítja a vetemedésmentességet.  A fűrészfogas hossztoldás pedig - ugyan nem mindig szép, de - a fahibák kivágása után is gazdaságos anyagfelhasználást tesz lehetővé. A toldásmentes alapanyag viszont már esztétikailag is maradandó élményt nyújt.
A fafajok tulajdonságai, az évgyűrűk formája, színe mind-mind befolyásolják a nyílászárók megjelenését. Gyárthatóság - műszaki tulajdonságok - ár szempontjából a legkedveltebb alapanyag a borovi fenyő ill. a lucfenyő, de különleges igények esetén tölgyből vagy más fafajból, akár egzotikusakból is készülnek szerkezetek.
A felületkezelés lehetőség szerint üzemben, de lehetőség szerint beépítés előtt történjen! Miért? A keretszerkezet fallal érintkező része is festett lesz, ill. a lezárt felület nem fogja magába szívni az építési nedvességet, tehát nincs vetemedés!

MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓK

A műanyag a mai, modern kor terméke, a célszerűség alapján. Egy jól gyártott, beépített és beállított szerkezet szinte örök darab. Azoknak ajánlom, akik nem ragaszkodnak a természetes anyagokhoz, de jól használható, praktikus, könnyen kezelhető, kevés karbantartást igénylő nyílászárókat szeretnének.
A szinte tökéletes zárás miatt a természetes szellőzés megszűnik, a levegő bevezetését sok esetben mesterségesen biztosítani kell
A műanyag ablakok keretszerkezete - tok és szárny egyaránt - több légkamrás PVC profil, a legnagyobb kamrában horganyzott acél merevítéssel. Figyelem: a profil és a merevítőacél méretei, vastagsága, keresztmetszeti kialakítása a nagy méretű ablakoknál jelentősen befolyásolja a nyílászárók merevségét! A 3 légkamrás profiloknál sok esetben az olcsóbb ár elérése miatt 3 mm-nél kisebb PVC profil falvastagságot használnak, ami nagy szárnyméretnél szintén merevségi problémákat okozhat!
Az alapkonstukció a 3 légkamrás 60 mm-es profil, a felső-középkategóriát az 5 légkamrás 70 mm-es profilok jelentik. A 80 mm vagy annál vastagabb sok kamrájú rendszerek inkább hőszigetelésben tudnak többet.
A profilok 2 vagy 3 ütközéssel készülnek, mindkét rendszernek vannak hívei. A 3 ütközős profilok belső tisztítása a több ütközési felület miatt körülményesebb, beállítása igényesebb!

KOMBINÁLT ANYAGÚ ILL. ALUMÍNIUM NYÍLÁSZÁRÓK

Természetesen más anyagból is készülnek ablakok. Az alumínium nyílászárókat családi házakban ritkán alkalmazzák A kombinált anyagú nyílászárók viszont egyre nagyobb teret követelnek maguknak, hiszen már látni PVC-alumínium, fa-hab-alumínium, PVC-fa anyagú szerkezeteket is. Ezek egyelőre magasabb árszintet képviselnek, de a fejlődés egyik lehetséges útját jelentik.

ACÉL NYÍLÁSZÁRÓK

Külön csoportot jelentenek a speciális / általában acél / biztonsági bejárati ajtók, ezeket általában társasházi lakásoknál használják. A jellemzői a homlokzati nyílászárók végén, külön találhatók.
hírek információk
Automatikus redőnyök
A régi redőnyöket motoros működtetésűvé lehet alakítani, és időzítővel vagy érzékelőkkel kiegészíteni. A többit elvégzi az automatika.
Felújított ajtók
Kétségtelen, hogy az ajtók felújításának legkényelmesebb, ám riasztóan költséges módja az ajtócsere. Ha viszont az ajtólap csak jellegtelen, akkor némi plusz munkával olcsóbban is átformálhatjuk a felületüket. Ehhez nem kell más, mint idomosra mart lécek, és esetleg - igényeinktől függően - nemes furnérral borított farostlemez tábla. Ez azonban csak abban az esetben lehetséges, ha a fehérre mázolt ajtólapot natúrszínűre szeretnénk változtatni.