MENU
Hírek, információk

Milyen nyílászárót válasszak? 3. rész

Milyen nyílászárót válasszak? 3. rész Sorozatunkat folytatva ebben a cikkben az ajtók, ablakok felületkezeléséről lesz szó. Kiderül, hogy miket kell szem előtt tartunk mind a műanyag, mind a fa nyílászárók esetében.

 SZÍNEK – FELÜLETKEZELÉS

A választott anyag meghatározza a színezés-felületkezelés lehetőségeit, ezért erről anyagonként érdemes beszélni.

MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓK

Az alapszín egyértelműen a fehér, homogén keresztmetszettel, a termékek jelentős része így készül. A műszaki tulajdonságok itt a legjobbak, a felület kevésbé sérülékeny, a hőmérsékletváltozásból adódó tok- és szárnyprofil tágulás-összehúzódás max. kb. 1mm/m az évszakok változása során. Ez a vasalatok pontos beszabályozásánál lényeges szempont.

Készülnek magas nyomáson kasírozott gyári fóliával profilok különböző homogén színekben /piros, zöld, szürke, stb./ ill. fautánzatú színekben /arany tölgy, mahagóni, stb./.  A fólia lehet csak kívül, kívül-belül esetleg csak belül. A színválaszték korlátozott, ilyen igény esetén érdeklődni kell a gyártónál/forgalmazónál a lehetőségekről és az árakról. A színfelár függ a fóliázott oldaltól/oldalaktól, a konkrét színtől esetenként a mennyiségtől. Ez 15-20%-tól 40-60%, speciális esetben ennél több is lehet.

A másik lehetőség a festés, szintén kívül és/vagy belül ill. teljes keresztmetszetben /középen is/. Több rétegben alapozó ill. fedő rétegeket hordanak fel a profilra. A szín tetszőleges, általában a gyártók RAL színskála alapján dolgoznak. A felár itt is általában 15-20%-tól kb. 50%-ig terjed. A műanyagfestés nagyon kényes művelet, csak kevés helyen van megfelelő szakműhely. A felület sérülékenyebb, mint a fólia, nehezen javítható, tisztításánál fokozottan kerülni kell a súroló-maró anyagokat.

A kívül színes profilok hőtágulása a fehérhez képest akár 2-3 szoros is lehet a színtől függően, ez a vasalatok beállításánál okozhat nehézségeket.

FA NYÍLÁSZÁRÓK

Kétféle felületről beszélhetünk. Felületkezelés nélküliről /v. alapkezeltről/ ill. felületkezeltről. Az alapkezelés mindenképpen javasolt, ez rovar-, gomba- és lángmentesítést ill. felületkezelő alapozást jelent. Erre kerülhet rá a beépítés előtt v. után a helyszíni, általában kézi festés, lazúrozás. Ezek minősége, felülete, élettartama, de az ára is kisebb, mint a gyári felületkezelésé. Fontos a mielőbbi felületkezelés a környezeti hatásoktól való védekezés /UV sugárzás, magas páratartalom, stb/ szempontjából.

A gyári felületkezelés több rétegű alapozó- és fedőrétegek felhordását jelenti állandó és megfelelő hőmérséklet, páratartalom és technológia mellett. A felület minősége és élettartama lényegesen jobb. A festék lehet lazúr, különböző pigmenttartalommal /kevésbé vagy jobban fedi a fa rajzolatát/ ill. teljes fedő festék tetszőleges RAL színben. A gyári festés felára kb. 15-40%, a festés-csiszolás minőségéről mindenképpen érdemes meggyőződni a gyártónál/forgalmazónál bemutatott mintaszerkezeteken.

KOMBINÁLT ANYAGÚ ILL. ALUMÍNIUM NYÍLÁSZÁRÓK

Az alumínium felületek porszórt vagy festett kivitelben készülnek tetszőleges színben. A felület tartóssága az előzőekhez képest itt a legjobb, utókezelést gyakorlatilag nem igényel. A kombinált anyagú nyílászárók felületképzési lehetőségei az alkalmazott anyagoktól függően megegyeznek a fent leírtakkal.
hírek információk
Betekintés a nyílászárókon
Az ablak egy lyuk a falon, ez egyértelmű. Abba viszont már kevesebben szoktak belegondolni, hogy leginkább az ablakok formáján és elrendezésén múlik a ház külseje, szépsége. Nem véletlen tehát, hogy az ablakok igen beszédes nyilvánításai az egyes építészeti stílusoknak.