MENU
Hírek, információk

Milyen nyílászárót válasszak? 4. rész

Milyen nyílászárót válasszak? 4. rész Sorozatunkban nem maradhat el a mostanában oly nagy népszerűségnek örvendő hőszigetelés és napvédelem. Nézzük meg, hogy az ajtóknál és az ablakoknál mire kell figyelnünk.

HŐSZIGETELÉS,  NAPVÉDELEM

A nyílászárók felületének 70-85%-a üveg, tehát az üveg hőszigetelő képessége nagyrészt meghatározza a komplett nyílászáróét is. A mérőszám az átlagos hőátbocsátási tényező /”u” érték/, mely minél kisebb, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége. A hagyományos 2 rétegű float üvegezés /u=2,8 W/m2K/ már idejétmúlt, ugyan a magyar szabványnak megfelel, ezt új nyílászárókba beépíteni nem javaslom.

A fokozott hőszigetelésű üvegezés /azaz:  4 mm low-E üveg – 16 mm légrés – 4 mm float üveg/ hőátbocsátása u=1,4 W/m2K, ugyan ez argon gáztöltéssel u=1,1 értéket mutat. Speciális üvegrétegrenddel elérhető az u=0,6-0,9 érték is, ezek már un. passzív házaknál is megfelelnek.

Nem keverendő össze a hőszigetelés a nap/fény/védelemmel, noha a két dolog némiképp összefügg. Míg a fokozott hőszigetelő üveg a nap melegét és a napfényt beengedi a lakásba, csak a belső hő kiáramlását akadályozza meg, a napvédő üvegek a napfény belépését is csökkentik. A napvédelem anyagukban színezett /reflexiós/ üvegekkel érhető el, ezt magánlakásokban ritkán alkalmazzák.
Ma már léteznek un. multifunkciós üvegek is, melyek mindkét funkciót ellátják.

A hőszigetelés természetesen a tok- és szárnykereteknél is fontos. A fa nyílászárók kerete a vastagságtól függően /ált.68-85 mm/ u=1,6-1,2 értéket tud.
A műanyag nyílászáróknál a 60 mm-es, három kamrás profiloknál u=1,6, az öt kamrás, 70 mm-es profiloknál u=1,2-1,4 körüli értékek a jellemzőek.
Természetesen ennél vastagabb keret, ill. kombinált anyagú /pl. fa-hab-alu/ keretszerkezeteknél ez az érték akár 0,6-0,7 értéket is elérhet.
hírek információk
Billentőlétra - technikai megoldás az árnyékolástechnikában
A redőny, mint az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb árnyékolástechnikai eszköz népszerűségét sokoldalúsága adja, mely szerint szinte bármely nyílászárótípushoz kiválóan csatlakoztatható. Köszönhető ez többek között az ún. billentőlétrának, amely nemcsak szerves részét képezi redőnyünknek, hanem mozgathatóságát is nagymértékben befolyásolja.