MENU
Hírek, információk

Milyen nyílászárót válasszak? 4. rész

Milyen nyílászárót válasszak? 4. rész Sorozatunkban nem maradhat el a mostanában oly nagy népszerűségnek örvendő hőszigetelés és napvédelem. Nézzük meg, hogy az ajtóknál és az ablakoknál mire kell figyelnünk.

HŐSZIGETELÉS,  NAPVÉDELEM

A nyílászárók felületének 70-85%-a üveg, tehát az üveg hőszigetelő képessége nagyrészt meghatározza a komplett nyílászáróét is. A mérőszám az átlagos hőátbocsátási tényező /”u” érték/, mely minél kisebb, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége. A hagyományos 2 rétegű float üvegezés /u=2,8 W/m2K/ már idejétmúlt, ugyan a magyar szabványnak megfelel, ezt új nyílászárókba beépíteni nem javaslom.

A fokozott hőszigetelésű üvegezés /azaz:  4 mm low-E üveg – 16 mm légrés – 4 mm float üveg/ hőátbocsátása u=1,4 W/m2K, ugyan ez argon gáztöltéssel u=1,1 értéket mutat. Speciális üvegrétegrenddel elérhető az u=0,6-0,9 érték is, ezek már un. passzív házaknál is megfelelnek.

Nem keverendő össze a hőszigetelés a nap/fény/védelemmel, noha a két dolog némiképp összefügg. Míg a fokozott hőszigetelő üveg a nap melegét és a napfényt beengedi a lakásba, csak a belső hő kiáramlását akadályozza meg, a napvédő üvegek a napfény belépését is csökkentik. A napvédelem anyagukban színezett /reflexiós/ üvegekkel érhető el, ezt magánlakásokban ritkán alkalmazzák.
Ma már léteznek un. multifunkciós üvegek is, melyek mindkét funkciót ellátják.

A hőszigetelés természetesen a tok- és szárnykereteknél is fontos. A fa nyílászárók kerete a vastagságtól függően /ált.68-85 mm/ u=1,6-1,2 értéket tud.
A műanyag nyílászáróknál a 60 mm-es, három kamrás profiloknál u=1,6, az öt kamrás, 70 mm-es profiloknál u=1,2-1,4 körüli értékek a jellemzőek.
Természetesen ennél vastagabb keret, ill. kombinált anyagú /pl. fa-hab-alu/ keretszerkezeteknél ez az érték akár 0,6-0,7 értéket is elérhet.
hírek információk
Mit tegyünk az ablakok torzulása ellen?
Ha ma egy vásárló ablakot keres, a lényeg az ő szempontjából elsősorban az ablak esztétikai megjelenése. A tervezővel, építtetővel konzultálva merülnek fel technikai kérdések: vagyis, hogy milyen hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal bír az adott nyílászáró.