MENU
Hírek, információk

Milyen nyílászárót válasszak? 5. rész

Milyen nyílászárót válasszak? 5. rész Sorozatunk utolsó részében az üvegezés egyéb kérdéseiről valamint a ablakok és ajtók vasalatairól lesz szó.

ÜVEGEZÉS EGYÉB KÉRDÉSEI

A külső zaj elleni védelem, különösen nagy forgalmú utak mellett fontos előfeltétele az egészséges lakás és életkörülményeknek. A 4-16-4 mm hőszigetelő üveg hanggátlása 33-34 dB, amely normál körülmények között megfelel. Nagyobb zajterhelésnél a zajvédelem vastagabb egy- vagy műgyantával ragasztott többrétegű üvegekkel ill. speciális /SF6/ gáztöltéssel javítható akár 50 dB körüli értékig is.

A passzív biztonsági üvegek az emberek üveg által okozható komoly sérülésektől való védelmét jelentik. Ezek az edzett ill. a biztonsági fóliával bevont üvegek

Az aktív biztonsági üvegek a vagyon és/vagy személy védelmét jelentik támadással szemben. Ezek a minősített A-B-C kategóriás dobás-áttörés ill. golyóálló üvegek.

A belátást gátló üvegek a különböző mintás katedrál üvegek /fatörzs, delta, csincsilla, stb./, ill. különböző színes díszüvegekkel lehet még a nyílászárókat ellátni.

VASALATOK (FA- ÉS MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓKNÁL)

ABLAK- ÉS ERKÉLYAJTÓ VASALATOK

A nyíló, a bukó ill. a bukó-nyíló ezüstös felületkezelésű /ólommentes/ ablakvasalatokon a zárónyomás szabályozására alkalmas zárgörgők, a hibás működtetést gátló, a 3 dimenzióban állítható pántok már alapkövetelmények. A közép- ill. felsőkategóriában biztonsági gombafejes ill. rés-szellőzős vasalatokat is lehet választani, akár biztonsági kilinccsel.

BEJÁRATI AJTÓ VASALATOK

Alapesetben a gyártók általában egy zárbetétes, 4 görgő + zárnyelv felépítésű kilincs működtetésű biztonsági zárat kínálnak. A görgők befeszítése nem különösebben bonyolult feladat. A biztonsági zárak a min. 2 acélcsapos vagy 2 kampós kivitelnél kezdődnek, itt már legalább három komolyabb zárási pontot kell befeszíteni. A második cilinder tovább növeli a biztonságot.
hírek információk
Belső ajtók - Milyen anyagból?
A belső ajtók anyaga általában fa vagy valamilyen fa jellegű anyag. A hagyományos farostlemez ajtók, a legegyszerűbb és legolcsóbb típusok. Igazán egy fontos előnyüket érdemes kiemelni, az árukat. Utólag szerelhető tokkal nem készülnek.
Tolóajtók - modern térelválasztás
Irodaházak vagy akár lakóházunk nagyobb méretű szobáinak elválasztásánál is gondolkodhatunk egyedi, modern megoldásban. Ennek megvalósításában segítenek a tolóajtók, amelyek az egyedi sajátosságokat figyelembe véve beépítés után otthonunk díszévé válhatnak.