MENU
Hírek, információk

Milyen nyílászárót válasszak? 5. rész

Milyen nyílászárót válasszak? 5. rész Sorozatunk utolsó részében az üvegezés egyéb kérdéseiről valamint a ablakok és ajtók vasalatairól lesz szó.

ÜVEGEZÉS EGYÉB KÉRDÉSEI

A külső zaj elleni védelem, különösen nagy forgalmú utak mellett fontos előfeltétele az egészséges lakás és életkörülményeknek. A 4-16-4 mm hőszigetelő üveg hanggátlása 33-34 dB, amely normál körülmények között megfelel. Nagyobb zajterhelésnél a zajvédelem vastagabb egy- vagy műgyantával ragasztott többrétegű üvegekkel ill. speciális /SF6/ gáztöltéssel javítható akár 50 dB körüli értékig is.

A passzív biztonsági üvegek az emberek üveg által okozható komoly sérülésektől való védelmét jelentik. Ezek az edzett ill. a biztonsági fóliával bevont üvegek

Az aktív biztonsági üvegek a vagyon és/vagy személy védelmét jelentik támadással szemben. Ezek a minősített A-B-C kategóriás dobás-áttörés ill. golyóálló üvegek.

A belátást gátló üvegek a különböző mintás katedrál üvegek /fatörzs, delta, csincsilla, stb./, ill. különböző színes díszüvegekkel lehet még a nyílászárókat ellátni.

VASALATOK (FA- ÉS MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓKNÁL)

ABLAK- ÉS ERKÉLYAJTÓ VASALATOK

A nyíló, a bukó ill. a bukó-nyíló ezüstös felületkezelésű /ólommentes/ ablakvasalatokon a zárónyomás szabályozására alkalmas zárgörgők, a hibás működtetést gátló, a 3 dimenzióban állítható pántok már alapkövetelmények. A közép- ill. felsőkategóriában biztonsági gombafejes ill. rés-szellőzős vasalatokat is lehet választani, akár biztonsági kilinccsel.

BEJÁRATI AJTÓ VASALATOK

Alapesetben a gyártók általában egy zárbetétes, 4 görgő + zárnyelv felépítésű kilincs működtetésű biztonsági zárat kínálnak. A görgők befeszítése nem különösebben bonyolult feladat. A biztonsági zárak a min. 2 acélcsapos vagy 2 kampós kivitelnél kezdődnek, itt már legalább három komolyabb zárási pontot kell befeszíteni. A második cilinder tovább növeli a biztonságot.
hírek információk
Hogyan válasszunk beltéri ajtót?
Minden házban elengedhetetlen kellékek a beltéri ajtók, hiszen a helyiségeket el kell egymástól választani úgy, hogy mégis össze legyenek kötve. Az egyes szobák különválasztása azért nagyon fontos, hogy mindenki, aki az adott lakásban él, rendelkezhessen magánszférával. Egy jól megválasztott beltéri ajtó ezt biztosítja, így az együtt élők nem zavarják egymást.
Alumínium nyílászáró - a kezdetektől napjainkig
A 60-as években megjelenő alumínium nyílászárókat sem kerülhette el a technológiai fejlődés. A korábbi hőhidas megoldás helyett az évtizedek folyamán mind elterjedtebbé vált a hőhídmentes változat, mely szépen lassan kiszorította a piacról elődeit.