MENU
Hírek, információk

Szerkezetileg átláthatóan - ablakleírás

Szerkezetileg átláthatóan - ablakleírás Magyarországon a legelterjedtebb a kétrétegű (dupla) befelé nyíló ablakszerkezet. Ennél a külső és belső ablaknak külön, de egybeépített tokja van.

Az ablakok közfali részét béléssel szokták borítani, csakúgy, mint az ablaknyílás szoba felé eső részének oldalfalát. A könyöklő fal felső részét a könyöklő deszkával, a könyöklő falnak a szoba felé eső részét pedig rámás és kitöltéses szerkezetű borítással burkolják.

Az ablakokon betóduló világosságot lehet mérsékelni vagy egészen elzárni az ablaktáblákkal (spaletta) vagy ablakredővel. Az ablaktáblák rámás-kitöltéses szerkezetü falapok, amelyek összehajlíthatók és így az ablakszerkezet által le nem foglalt ablaknyílás oldalának fekszenek, vagy pedig ott az erre a célra szolgáló szekrénybe befordíthatók.

Az ablak asztalosmunkájára legalkalmasabb a tölgyfa, a pitchpine (amerikai szurkos fenyő), az erdei fenyő, olcsóbb árunál a lucfenyő. Ekkor azonban a külső tokot, a szárnyakat és a vállpárkányt erdei fenyőből kell készíteni.
hírek információk
Szolgáltatásaink
A nyílászárók cseréje sajnos közel sem olyan egyszerű, hogy kiválasztjuk a nekünk leginkább tetsző ajtókat és ablakokat, majd megvásároljuk és beszereltetjük őket. A laikusok számára komoly fejtörést okozhat ez a feladat, nálunk azonban minden segítséget megkapnak a vásárlók!
Ablak profilok, vasalatok
Az ablakprofil az az anyag, illetve a hozzá illő szerkezet, amelyből az ablakszárnyak kerete és az ablaktok készül. Ez lehet fa (rétegragasztott tömörfa – bükk, tölgy, fenyő), műanyag és/vagy alumínium (kamrás kivitel). A vasalat az ablak működését biztosítja, ennek elemei a szárnyakban körbefutó fém alkatrészek (zár és kilincs részei), a tokon elhelyezkedő zárfogadók és a kilinccsel szembeni pántok, zsanérok.