MENU
Hírek, információk

Szerkezetileg átláthatóan - ablakleírás

Szerkezetileg átláthatóan - ablakleírás Magyarországon a legelterjedtebb a kétrétegű (dupla) befelé nyíló ablakszerkezet. Ennél a külső és belső ablaknak külön, de egybeépített tokja van.

Az ablakok közfali részét béléssel szokták borítani, csakúgy, mint az ablaknyílás szoba felé eső részének oldalfalát. A könyöklő fal felső részét a könyöklő deszkával, a könyöklő falnak a szoba felé eső részét pedig rámás és kitöltéses szerkezetű borítással burkolják.

Az ablakokon betóduló világosságot lehet mérsékelni vagy egészen elzárni az ablaktáblákkal (spaletta) vagy ablakredővel. Az ablaktáblák rámás-kitöltéses szerkezetü falapok, amelyek összehajlíthatók és így az ablakszerkezet által le nem foglalt ablaknyílás oldalának fekszenek, vagy pedig ott az erre a célra szolgáló szekrénybe befordíthatók.

Az ablak asztalosmunkájára legalkalmasabb a tölgyfa, a pitchpine (amerikai szurkos fenyő), az erdei fenyő, olcsóbb árunál a lucfenyő. Ekkor azonban a külső tokot, a szárnyakat és a vállpárkányt erdei fenyőből kell készíteni.
hírek információk
Biztonságos tűzálló ajtók
A tűzálló ajtók olyan nyílászárók, amelyek bizonyos ideig kívül tudják tartani a tüzet. Ez azt jelenti, hogy elzárják a lángok útját. A gyártók ilyen ajtókból 30, 60 és 90 perces változatokat készítenek, vagyis olyanokat, amelyek fél, egy, illetve másfél óráig bírnak ellenállni a lángoknak.
Billenő garázskapuk - a legkedvezőbb árak
Komolyan el kell gondolkoznia annak, aki garázskapu beépítését tervezi, hiszen számtalan típus létezik. A legfontosabb kérdés minden esetben mégis az, hogy hőszigetelt, vagy szigetelésmentes változatot választunk, hiszen a garázskapu általában az épület legnagyobb felületű nyílászárója.